Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

AfD k nepokoji v Chemnitzu: Vražda Němce politiky nepobouřila, veřejnost ano

  12:02
Nedělní ubodání pětatřicetiletého Němce v Chemnitzu, z něhož jsou podezřelí imigranti, vyvolalo spontánní protest místních. Vedení města naopak vraždu přehlíželo. Kdyby zahynul cizinec, chovalo by se jinak. Uvedla to pobočka protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) v Chemnitzu.

Pobočka v prohlášení na Facebooku připomněla, že několik přátel zabitého stále leží s vážnými zraněními v nemocnici. „Organizátoři (městských slavností – pozn. red) a správa města, včetně starostky, to chtěli zprvu ignorovat,“ tvrdí AfD o útoku, z něhož je podezřelý zadržený Iráčan a Syřan.  

U místních však prý přetekl pohár trpělivosti, protože šlo o jisté vyvrcholení negativního trendu. Podle AfD se po celá léta bezpečnostní situace v Chemnitzu zhoršuje a mnoho normálních občanů, obzvláště žen, se nyní vyhýbá centru.

„Odpoledne se vytvořila spontánní demonstrace truchlících a rozhněvaných, která se rychle rozrostla na více než 1000 účastníků. Policie byla zpočátku překvapená...,“ líčí AfD počátek protestů, které komentují všechny německé noviny. 

Už není co slavit

AfD tvrdí, že olej do ohně přililo vedení města, které nepochopilo vážnost situace. „Starostka zcela bez empatie okamžitě upadla do reflexu demonstranty hanět. Nenapadlo ji projevit soucit příbuzným zraněných a zabitého. Přítelkyně oběti stála s přáteli celý den na místě, kde v neděli v noci k vraždě došlo. Mnoho lidí pokládalo květiny a postávalo v tichosti na místě. Starostku nebylo vidět ani slyšet. Její starostí bylo jen to, aby obyvatelé mohli dále slavit. Už ale nebylo co slavit!“

Městské slavnosti měly být podle AfD okamžitě zrušeny z důvodů piety, ale radnice k tomuto kroku sáhla až ze strachu před hněvem demonstrantů. 

Angela Merkelová k událostem v Chemnitzu:

"Za prvé, v noci ze soboty na neděli byl zabit člověk a naštěstí jsou už zatčeni podezřelí. Je to hrozná událost. Za druhé, to, co jsme potom viděli, je něco, co v právním státu nemá žádné místo. Máme videozáznamy, které ukazují, že se odehrály štvanice, že se lidé srocovali, že na ulicích byla nenávist. A to nemá s naším právním státem nic společného."  

Autor prohlášení Thomas Dietz napsal, že reakce institucí by byla jiná, kdyby zavražděným byl cizinec. „Takhle se ale nic nestalo. Oběť (totiž) nepatřila k upřednostňované skupině obětí. Proto šlo jen o vedlejší škodu, kterou by nejraději zamlčeli. To však bylo nemožné, protože obětí byl fotbalový fanoušek, kterého znaly stovky lidí ze stadionu.“ 

Podle serveru stanice Deutsche Welle měl nicméně zabitý také částečně zahraniční původ. Šlo o Daniela H. s kubánskými kořeny. 

Médiím prohlášení AfD vyčítá jednostranné zpravodajství a politikům, že zapomněli, kdo je zvolil a koho by tedy měli zastupovat. Na závěr vyzývá k poklidnému a početnému truchlení. 

K útokům na cizince i policisty, které protesty také provázely, se AfD přímo nevyjadřuje. Zdůrazňuje je naopak většina německých médií. 

„Kde může dojít ke štvanicím, tam skončil právní stát,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Kdo vyzývá k „honu“ na lidi jiného původu, je štváčem. Již účast na sroceních, z nichž jsou ohrožováni lidé, je trestná. Stát, a jenom stát, je zodpovědný za veřejnou bezpečnost,“ dodal.

„Národnost podezřelého nikdy neospravedlňuje rasistickou štvanici, jak se odehrála v neděli v Chemnitzu,“ míní deník Stuttgarter Zeitung. „Braní spravedlnosti do vlastních rukou, po kterém tito lidé lační, je jen formou barbarství,“ doplnil.

Německá vláda protesty označuje za „štvanici“

Rozbuškou napětí, které se ve východoněmeckých městech projevuje opakovaně, se stal spor, který si v noci ze soboty na neděli vyžádal jednoho mrtvého s dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva muži ve věku 21 a 22 let z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby. Bližší okolnosti činu policie stále objasňuje, ale hovoří o bezdůvodném útoku. 

V neděli odpoledne městem na protest prošlo nejprve asi 100 příznivců AfD a později dalších zhruba 800 lidí, mezi nimiž byla i řada pravicových radikálů. Chemnitz kvůli jejich akci, při níž skandovali mimo jiné „My jsme národ“, musel předčasně ukončit městské slavnosti. 

Vyhrocené byly i pondělní demonstrace, při kterých policie nasadila vodní děla. Protestu pořádaného pravicově populistickým hnutím Pro Chemnitz a protidemonstrací svolanou sdružením Chemnitz Nazifrei (Chemnitz bez nacistů) se zúčastnilo několik tisíc lidí.

Policie uvedla, že v pondělí při protestech utrpělo zranění 18 demonstrantů a dva strážci zákona. Připustila, že měla nasadit více lidí. Informovala  také o pokusu neznámých pachatelů „oslepit“ laserem policejní vrtulník. Strážníci museli zasahovat i proti 35 maskovaným osobám, které se s pomocí stolů a židlí zabarikádovaly v jedné z budov. 

Chemnitz po ubodání Němce zažil masivní protesty, v akci byla i vodní děla

Vedle protestů navíc došlo k útokům pravicových extremistů na přistěhovalce. Mezi napadenými jsou třicetiletý Bulhar, osmnáctiletý Syřan a osmnáctiletý Afghánec. Lehká zranění utrpěla i patnáctiletá Němka, která mladého Afghánce doprovázela. 

Dění ve zhruba čtvrtmilionovém městě poblíž českých hranic důrazně odsoudila německá vláda, která hovoří o „štvanici na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi“. „To, co bylo včera (v neděli) v Chemnitzu místy k vidění a co je vidět i na záznamech, to nemá v našem právním státě místo,“ zdůraznil mluvčí kabinetu Steffen Seibert. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...