ilustrační snímek | foto: iDNES.cz, Profimedia.cz

Pojďte k nám. Německo nemá dostatek ošetřovatelů, láká je i z Kosova

  • 78
Nedostatek ošetřovatelů a pomocného personálu v nemocnicích nebo domovech důchodců Německo pociťuje stále silněji. Na sto vypsaných míst se hlásí jen 19 zájemců, což je dvakrát méně než před pěti lety. Pomoci mají ošetřovatelé ze zahraničí včetně Kosova, kteří doma práci shánějí jen velmi těžko.

Ani před pěti lety to sice nebylo žádné terno, přesto byl poměr o něco příznivější. Na jednoho uchazeče připadala přibližně tři volná místa. I proto Německo shání posily všude, kde se dá. Naposledy ministr zdravotnictví Jens Spahn podepsal dohodu s Kosovem. Zavázal se, že zjednoduší uznávání diplomů z místních škol, a stejně tak by se měl zrychlit celý proces získání pracovních povolení.

V kosovském hlavním městě Prištině od roku 2011 funguje německá zdravotnická škola pro ošetřovatele, ale i její absolventy, kteří chtějí pracovat v Německu, čeká dlouhý proces. Musí počítat s lhůtou až deseti měsíců, než jejich žádost projde přetíženými úřady.

Kosovský ministr zdravotnictví Uran Ismajli Spahnovu iniciativu vítá. „Máme tu mladé a kvalifikované lidi, kteří chtějí z Kosova beztak odejít. Jsou mezi nimi snad i tací, kteří se po čase zase vrátí,“ řekl Ismajli na dotaz, zda se neobává odchodu kvalifikovaných sil.

V Německu jsou reakce rozporné. Na jedné straně zástupci ošetřovatelů se Spahnovou iniciativou souhlasí, současná situace je podle nich neudržitelná a stát potřebuje kvalifikované lidi ze zahraničí. Naopak německé odbory upozorňují na problém, který leží v samém základu současného stavu: nízké mzdy a nízká atraktivita oboru, který nedokáže přitáhnout nové lidi.

Zavřít polovinu klinik?

Nejen ošetřovatelství trpí nedostatkem, s problémy se potýkají také německé nemocnice. V mnohých z nich chybí vybavení a přístroje, stejně jako personál. Podle odborníků je řada z nich ve stavu, kdy nedokážou pacientům zajistit odpovídající péči.

Řešení? Více než každá druhá nemocnice v Německu by se měla zavřít, navrhuje nová studie Bertelsmannovy nadace. Ze současných 1 400 by jich zůstalo zhruba šest stovek. Jen tak se podle závěrů výzkumu podaří udržet dostatečnou kvalitu a úroveň.

„V provozu by nadále měla zůstat jen větší zařízení s dostatečným personálem, které dokážou pojmout větší počet pacientů,“ píší autoři studie. Tak se podle nich podaří zabránit zbytečným úmrtím, ke kterým může docházet na menších a hůře vybavených klinikách.

Ministr zdravotnictví Spahn se nicméně k tak razantnímu kroku nechystá. Regionálním nemocnicím chce naopak v příštím roce přidat celkem 48 milionů eur. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video