Mutace omikron už je v Evropě. Zjistili ji u ženy, která byla v Egyptě a Turecku

  11:20aktualizováno  22:54
Jihoafrická varianta koronaviru už je i v Evropě. První případ hlásí Belgie. Německo od soboty zařadí Jihoafrickou republiku na seznam oblastí, odkud hrozí zavlečení mutací. K zákazu vstupu do země z některých afrických států přistoupil rovněž Singapur a Izrael, od čtvrtka lety z Afriky pozastavila také Velká Británie, v pátek se k ní připojila i Francie. Podle JAR jsou opatření unáhlená.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Prvním potvrzeným případem varianty B.1.1.529, nazývané podle Světové zdravotnické organizace (WHO) omikron, by měla být mladá žena, u které se symptomy covidu objevily jedenáct dní po návratu z Egypta přes Turecko. Uvádí to belgická stanice RTBF.

Dodává, že žena není nijak spojená s Jihoafrickou republikou ani jiným státem na jihu kontinentu, odkud se nová varianta šíří. Belgičanka není očkovaná a ani dosud neprodělala covid-19. S chřipkovými příznaky přišla do fakultní nemocnice v Lovani.

Češi vracející se z jihu Afriky musí po návratu do izolace

Varianta byla zachycena nejdříve v Botswaně, pak v JAR a následně i v Hongkongu, kam ji zřejmě zavlekl cestující z Jihoafrické republiky. Mnohé evropské i další země proto nyní omezují vstup lidem, kteří v poslední době pobývali v některých státech Afriky.

Nová a nebezpečnější

Dosud se nová varianta koronaviru označovala řeckým písmenem ný. Oficiální název je však podle WHO omikron (B.1.1.529). WHO zařadila novou variantu koronaviru mezi znepokojivé. Ty jsou vysoce nakažlivé a hůře se s nimi bojuje.

Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. 

Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Takto označené varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta.

Variantu omikron označilo za znepokojivou i Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Celkové riziko plynoucí z nové varianty označilo středisko za vysoké až velmi vysoké a vyzvalo k přijetí preventivních bezpečnostních postupů kvůli nejasnostem, které nyní kolem varianty panují.

ECDC odhaduje, že možnost dalšího rozmachu varianty v EU je vysoká a dopady společně s nyní převládající deltou velmi vážné. Doporučuje proto více testovat, vyhýbat se cestám do zasažených oblastí a důsledně trasovat všechny, u nichž se omikron prokáže.

„Od začátku pandemie je to nejvíce odchylující se varianta, která se zjistila ve značných počtech případů. To vzbuzuje obavy, že by mohla být spojená se zvýšenou nakažlivostí, výrazným úbytkem účinnosti vakcín a zvýšeným rizikem opětovné nákazy,“ uvedlo dnes ve vyjádření ECDC.

Nemocnice omezují plánovanou péči, počet intenzivních lůžek je na limitu

Americká farmaceutická společnost Moderna dnes oznámila, že chce na novou variantu vyvinout speciální posilovací dávku své vakcíny proti covidu-19. 

Firmy Pfizer a BioNTech, jejichž preparát je světově nejrozšířenější, chtějí počkat s podobným rozhodnutím asi 14 dní. Během nich posoudí, zda varianta skutečně výrazně snižuje účinnost jejich vakcíny. V případě nutnosti jsou údajně schopny vyslat do světa novou látku asi za 100 dní.

Státy omezují cestování

Řada států reagovala na výskyt nové mutace zpřísněním podmínek vstupu na svá území, případně zrušením letů z těch regionů, kde se nová varianta už objevila. Například Nizozemsko zastavuje lety z jihu Afriky, zatímco Itálie zakáže vstup lidem, kteří v posledních 14 dnech byli v JAR a dalších šesti afrických zemích. 

Obdobně zareagovaly i mnohé další státy, jako je Francie, Chorvatsko, Dánsko nebo Řecko. Od soboty se také omezí vstup do České republiky z osmi afrických zemí.

„Nově objevená varianta B.1.1.529 nás znepokojuje, proto jednáme proaktivně a včasně. To poslední, co nám ještě chybí, je zavlečení nové mutace, která způsobí ještě více problémů,“ míní německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. 

Německo se nyní potýká s rychlým šířením nákazy covidem-19. Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro boj s pandemií, v pátek zveřejnil aktualizovaný seznam epidemicky rizikových zemí.  JAR, Botswanu, Lesotho, Svazijsko, Malawi, Mosambik, Namibii a Zimbabwe Německo nově považuje za oblasti s mutacemi.

Krátce před Spahnovým oznámením zákaz letů na jih Afriky předpovídal šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové Helge Braun v televizi ARD. 

Označení za oblast s mutacemi znamená, že z daného regionu je do Německa zakázána přeprava cestujících. Výjimku pro vstup do Německa mají jen němečtí občané, lidé s právem pobytu v Německu a manželé či partneři německých občanů včetně jejich nezletilých dětí. 

Lidé, kteří z oblastí s mutacemi do Německa vstoupit mohou, musí po příjezdu na 14 dní do karantény. Dvoutýdenní izolace se bez rozdílu týká všech, tedy i malých dětí a očkovaných.

Už ve čtvrtek lety z JAR a některých sousedních zemí pozastavila Velká Británie. Ta uvedla, že vědci považují nově identifikovanou variantu za nejvýznamnější, která byla dosud objevena, a proto je třeba zjistit, zda činí vakcíny neúčinnými. 

Seznam zemí se rozšiřuje

Také Singapur kvůli nové mutaci koronaviru neumožní vstup lidem, kteří nedávno navštívili Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Mosambik, Namibii a Svazijsko. Opatření se nevztahuje na občany Singapuru a na lidi, kteří tam mají povolení k trvalému pobytu. Hraniční kontroly cestujících z JAR a dalších pěti afrických zemí zpřísní Japonsko. 

Česko reaguje na nebezpečnou mutaci, cizince z jihu Afriky nepustí do země

Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že ponaučením z pandemie covidu-19 je, že je zásadní v takových případech jednat rychle. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost uvedla, že nově odhalená varianta má spike protein, který se výrazně liší od toho v původním koronaviru, na kterém jsou založeny vakcíny proti covidu-19.

S dočasným zastavením letů ze sedmi států v jižní Africe dnes vyjádřily souhlas také země Evropské unie. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová předtím řekla, že veškeré lety z těchto zemí by měly být zrušeny do doby, než bude jasno v tom, jak závažné jsou mutace této varianty. Komise nemá pravomoc zákaz příjezdů členským státům nařídit, může jej však doporučit a dohlížet na jeho koordinaci. Konečné rozhodnutí je na jednotlivých unijních zemích. 

Izraelský premiér Naftali Bennett ve čtvrtek nařídil zařadit JAR, Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mosambik, Namibii a Svazijsko na seznam zemí, ze kterých do Izraele nesmí přicestovat cizinci. 

Izraelci, kteří se ze zmíněných zemí budou vracet domů včetně očkovaných, se budou muset týden izolovat ve státem spravovaném hotelu a budou propuštěni po dvou negativních PCR testech. Ti, kteří se odmítnou nechat testovat, se budou ve státních karanténních hotelech muset izolovat dva týdny. 

Bennett v souvislosti s novou variantou koronaviru v pátek uvedl, že Izrael je na prahu vyhlášení nouzového stavu. Navzdory všem snahám se první případ mutace ný už ve Svaté zemi také objevil a u dalších dvou vzorků se čeká na výsledky test, napsal v pátek list The Times of Israel. Všichni tři nakažení jsou očkovaní proti covidu.

JAR se brání

Jihoafrické ministerstvo zahraničí v pátek označilo britské rozhodnutí zakázat lety z JAR za „patrně unáhlené“, jelikož WHO zatím v souvislosti s novou variantou nevydala žádná doporučení.

Nová super varianta viru na obzoru? Experti se obávají mutací z Botswany

„Naše bezprostřední obavy jsou škody, které toto rozhodnutí způsobí turistickému průmyslu i podnikům obou zemí,“ uvedla ministryně zahraničí Naledi Pandorová a dodala, že Jihoafrická republika bude jednat s britskými úřady a pokusí se je přimět, aby své rozhodnutí přehodnotily.

Jihoafrické úřady ve čtvrtek potvrdily šíření nové varianty. Podle vědců nese „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, díky kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější, její dopady však epidemiologové ještě vyhodnocují. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví eviduje šíření mutace hlavně v nejlidnatější provincii Gauteng a v menší míře i na zbytku území JAR. 

Zákaz vstupu cizincům z jihu Afriky v pátek oznámilo Česko. Učinilo tak kvůli obavám, že by nová varianta koronaviru mohla ohrozit či překonat účinnost vakcín proti covidu-19.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Kňažko: Demagog Fico ničí vztahy s ČR. Na Slovensku tvoří proruskou autokracii

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  10:28

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Zkoušel zapalovač a zavinil škodu za 60 milionů. Byla to klukovina, řekl soudu

19. března 2024  10:01

Osmiletý trest vězení navrhuje žalobce pro Vladimíra Brože, který podle spisu na Silvestra 2021...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...