Příslušníci útvaru rychlého nasazení německé policie před nádražím v Kolíně nad...

Příslušníci útvaru rychlého nasazení německé policie před nádražím v Kolíně nad Rýnem (15.10.2018) | foto: Reuters

Incident v Kolíně nad Rýnem měl zřejmě islamistické pozadí

  • 85
Německé nejvyšší státní zastupitelství má dostatek indicií, že pondělní incident na nádraží v Kolíně nad Rýnem měl radikálně-islamistické pozadí. Uvedlo to ve středu v tiskovém prohlášení. Kvůli útoku nyní čelí pětapadesátiletý Syřan obvinění z pokusu o vraždu a těžké ublížení na těle.

Pachatel v pondělí po poledni v restauraci McDonald’s na kolínském nádraží začal rozlévat hořlavinu a posléze odpálil takzvaný Molotovův koktejl. V restauraci, kde vážné popáleniny utrpěla 14letá dívka, se pak spustil protipožární systém. 

Zřejmě kvůli tomu muž, který možná chtěl ohněm odpálit malé plynové nádoby s kovovými součástkami, jež měl s sebou, zamířil do nedaleké lékárny.

Tam vzal jednu ženu jako rukojmí a několik hodin ji zadržoval za použití airsoftové zbraně, která byla k nerozeznání od zbraně střelné. Speciální jednotky nakonec ženu, která utrpěla lehká zranění, osvobodily. Útočníka při akci několikrát zasáhly.

Mezi indicie naznačující pokus o teroristický útok patří například to, že se pachatel podle svědků hlásil k takzvanému Islámskému státu a požadoval také možnost vycestovat za touto organizací do Sýrie. Navíc žádal, aby byla z vězení propuštěna žena, jejíž muž je údajně teroristou.

Vyšetřovatelé nyní pátrají především po tom, jestli muž skutečně čin spáchal jako člen Islámského státu nebo jiné teroristické organizace, případně jestli byl s někým z takové organizace v kontaktu. Zjišťují také, jestli měl nějaké spolupachatele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video