Kontroly na hraničním přechodu Breitenau/Krásný Les v Sasku (18. února 2021)

Kontroly na hraničním přechodu Breitenau/Krásný Les v Sasku (18. února 2021) | foto: AP

Německo ukončilo stálé kontroly na hranicích s ČR, test a karanténa platí dál

  • 10
Německo o půlnoci ukončilo stálé kontroly na hranicích s Českou republikou, Čechy však čekají intenzivní namátkové kontroly. V platnosti zůstanou i opatření včetně pravidelného testování. Zpřísněné kontroly na česko-německých hranicích trvaly od 14. února kvůli špatné epidemické situaci v Česku.

Stávající opatření proto stále platí: lidé cestující z Česka do Německa musí mít negativní test starý nejvýše 48 hodin, přes internet se přihlásit německým úřadům a dodržet desetidenní karanténu. Výjimku mají řidiči nákladní dopravy a lidé, kteří Německem pouze projíždějí. Také pendleři jsou pravidelně testováni a vstupní formulář vyplňují jednou týdně.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka v pondělí uvedl, že diplomacii o tom informovali zástupci německého ministerstva vnitra. Mluvčí resortu Steve Alter řekl, že země z režimu stálé ostrahy hranic přechází k intenzivním namátkovým kontrolám. Pravidelné kontroly Berlín zavedl 14. února kvůli vážné epidemické situaci v Česku.

„Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii,“ dodal.

Pravidelné kontroly na hranicích s Českem a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo letos 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření.

Obě země tehdy Německo označilo za oblasti s výskytem mutací koronaviru. To od neděle 28. března už neplatí, Česko je nově epidemicky vysoce rizikovou oblastí kvůli vysoké míře nákazy a Tyrolsko jen rizikovou oblastí.

Zatímco na hranicích s Tyrolskem zastavilo Německo stálé kontroly na konci března, v případě Česka německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení. Nyní Německo pozastaví kontroly i s Českem, kde se epidemická situace v posledních týdnech výrazně zlepšila.

Kontroly na hranicích s Českem obnovilo Německo 14. února:

15. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video