Stefan Jagsch z Národní demokratické strany je novým starostou německé obce...

Stefan Jagsch z Národní demokratické strany je novým starostou německé obce Altenstadt-Waldsiedlung. (8. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Migrace je genocida, hlásá muž, jenž se stal starostou i díky Merkelové CDU

  • 257
Představitele hlavních německých politických stran šokovala zpráva, že jejich zástupci zvolili v části hesenského města za starostu člena krajně pravicové strany s vazbami na neonacistické kruhy. Stefana Jagsche z Národní demokratické strany (NPD) podpořili také příslušníci Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Jagsche si za nového starostu čtvrti Waldsiedlung ve městě Altenstadt minulý týden jednomyslně zvolila sedmičlenná rada, ve které kromě CDU zasedají také sociální demokraté (SPD) nebo svobodní demokraté (FDP). 

„Netolerovatelné a naprosto nepřijatelné. Je to zcela neslučitelné se základními hodnotami SPD. Poškozuje to pověst sociální demokracie,“ napsal rozzlobeně na Twitteru místopředseda SPD Ralf Stegner.

Podle šéfa altenstadské SPD Markuse Branda nicméně všem přítomným nezbylo nic jiného než Jagsche na schůzi zvolit, protože na funkci neexistovali žádní jiní kandidáti.

Ke zvolení představitele krajní pravice se vyjádřili regionální politici CDU Sven Mueller-Winter a Lucia Puttrichová, kteří jsou výběrem správce zcela šokovaní. Jagsch ale na svém oficiálním Facebooku uvedl, že bude pracovat pro zájmy města a chce pokračovat v konstruktivním dialogu napříč politickými stranami.

Na své soukromé facebookové stránce politik loni sdílel fotografii, na které pózuje s kontroverzním plakátem. „Říkají migrace a ve skutečnosti myslí genocidu,“ hlásá text, který podle stanice Deutsche Welle odkazuje na pseudovědeckou konspirační teorii o takzvané bílé genocidě, která je velmi  v neonacistických kruzích velmi oblíbená. 

Jagschovi zachránili život uprchlíci ze Sýrie

Podle listu The Independent bývá NPD s neonacistickými skupinami často spojována. Jagsch se v roce 2016 dostal na titulní strany médií, a to když se stal obětí vážné automobilové havárie. Tehdy mu na místě paradoxně zachránili život syrští uprchlíci, kteří zrovna projížděli kolem.

Krátce před nehodou přitom na Facebooku vybízel k zastavení přílivu uprchlíků. Jejich integraci tehdy označil za genocidu německého národa.

NPD je jednou z nejstarších a nejznámějších krajně pravicových stran v Německu. Neustále však vyplouvají na povrch její neonacistické vazby.

Německý ústavní soud v roce 2017 rozhodl, že cíle strany sice porušují německou ústavu, ale nenašel žádný důvod pro její zákaz. Vláda se od té doby pokusila opakovaně zablokovat státní financování strany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video