Durynský premiér za stranu Levice Bodo Ramelow (27. října 2019)

Durynský premiér za stranu Levice Bodo Ramelow (27. října 2019) | foto: Reuters

Při jednáních s Merkelovou si hraju na mobilu, přiznal durynský premiér

  • 25
Premiér německé spolkové země Durynsko Bodo Ramelow čelí kritice, protože přiznal, že při dlouhých jednáních s německou kancléřkou Angelou Merkelovou hraje hry na mobilním telefonu. Při rozhovoru v nové sociální aplikaci Clubhouse navíc kancléřku označil posměšnou zdrobnělinou.

Ramelow si v neděli postěžoval, že jsou pravidelná jednání premiérů 16 spolkových zemí s kancléřkou Merkelovou o epidemické situaci v Německu velmi dlouhá a často je prokládají přestávky. Účastníci si proto podle něj čas krátí hraním her.

„Někteří hrají sudoku, jiní hrají na mobilu šachy nebo scrabble. A já hraju Candy Crush,“ uvedl politik, který je prvním a dosud jediným zemským premiérem ze strany Levice. Dodal, že hraní na mobilním telefonu je pro něj způsobem, jak si vyčistit hlavu.

Přiznání podle agentury DPA učinil Ramelow v debatě vedené přes aplikaci Clubhouse, která je v Německu stále oblíbenější. Umožňuje vytvářet diskuzní fóra v on-line prostředí, na rozdíl od jiných aplikací ale přenáší jen zvuk a nikoli video.

Během debaty v aplikaci podle DPA Ramelow také označil německou kancléřku posměšnou zdrobnělinou Merkelchen, kterou lze přeložit jako Merklička či Merklinka.

Předseda durynské organizace Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je v této zemi v opozici, Ramelowa ostře kritizoval. „Je to buď výraz arogance moci nebo únavy z vykonávání úřadu,“ řekl Christian Hirte. Ramelowa kritizovala také opoziční Svobodná demokratická strana (FDP) ale přidala se i koaliční sociální demokracie (SPD). Podle durynského ministra vnitra Georga Maiera (SPD) je na takové věci jako je hraní na mobilu při jednáních „situace příliš vážná“.

Němci prodlužují lockdown do února. To nejhorší ještě přijde, říká poslanec

Durynský premiér nejprve uvedl, že jeho vyjádření v debatní skupině byla vytržena z kontextu. Později se ale omluvil, především za posměšné označení Merkelchen. „Zdrobňovat jméno spolkové kancléřky bylo výrazem mužské ignorance,“ uvedl Ramelow. Z aféry si podle svých slov bere ponaučení, že musí i v uzavřených skupinách na internetu dávat pozor na to, co říká, neboť „nepřítel stále naslouchá“.

Nejde nicméně o první Ramelowův přešlap. Loni například při debatě týkající se teroristické skupiny NSU ukázal zemskému poslanci AfD Stefanu Möllerovi prostředník a uvedl, že svého oponenta považuje za „odporného hnusáka“.

V Durynsku se budou letos konat zemské volby. Původně měli jít voliči v zemi, která má 2,1 milionu obyvatel, k urnám již v dubnu. Kvůli epidemické situaci se ale strany dohodly na odkladu hlasování na 26. září. V Durynsku je nyní spolu se Saskem nejhorší situace ohledně šíření koronaviru z celého Německa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video