Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Němci uspíší deportace zločinců z řad imigrantů, omezí lékařské tajemství

  • 244
Německá vláda chce urychlit deportace přistěhovalců, kteří se v zemi dopustí zločinu. Nově by se také důvodem k vypovězení mělo stát to, že je imigrant považován za bezpečnostní hrozbu. Jednoho muže podezřelého z napojení na Islámský stát ve středu zatkla policie v uprchlické ubytovně.

Podle deníku Bild jsou to součásti balíčku opatření pro zajištění větší bezpečnosti země, který má ve čtvrtek oficiálně představit německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

O deportaci migrantů, kteří se v Německu dopustí trestného činu, by se nově mělo rozhodovat ve zkráceném řízení. O povolení k pobytu by automaticky měli ihned přijít také ti lidé, kteří se budou snažit řízení o svém vypovězení z Německa prodlužovat.

Útoky v Německu

V rámci boje proti terorismu chce vláda podle Bildu rovněž omezit rozsah lékařského tajemství. Nově by měli lékaři mít povinnost informovat úřady v případech, kdy jim jejich pacient sdělí, že uvažuje o spáchání trestného činu.

De Maiziére také navrhuje rozšířit rozsah dat, která musí poskytovatelé komunikačních služeb schraňovat o svých zákaznících a na vyžádání je poskytovat policii. Ministr přichází s balíčkem opatření v reakci na čtyři červencové krvavé útoky, z nichž dva vyšetřovatelé hodnotí jako teroristický čin.

Během jednoho týdne zranil mladý Afghánec ve vlaku v Bavorsku nožem a sekerou pět lidí, než ho policie zastřelila. Mladík íránského původu poté zastřelil v Mnichově devět lidí, než spáchal sebevraždu. V Bádensku-Württembersku napadl přistěhovalec nožem svou družku a zabil ji, v bavorském Ansbachu se odpálil sebevražedný útočník a zranil 15 osob.

Zatýkání v ubytovně pro uprchlíky

Německá policie ve středu ráno zatkla muže v ubytovně pro uprchlíky ve městě Dinslaken v Severním Porýní-Vestfálsku. Zákrok souvisí s předchozím zadržením čtyřiadvacetiletého syrského běžence, na kterého policisté dostali tip, že připravuje islamistický útok.

Podle serveru Spiegel Online byl zadržený muž v kontaktu se syrským uprchlíkem, kterého policie zatkla už v pátek.

Vyšetřovatelé podle serveru mají u obou podezření, že byli členy teroristické skupiny Islámský stát. Státní zastupitelství tyto informace nekomentovalo, kvůli pokračujícímu vyšetřování nemůže zveřejňovat podrobnosti o případu.

Čtyřiadvacetiletého Syřana zatklo zvláštní policejní komando v pátek ve spolkové zemi Porýní-Falc (více o zatčení zde). Tip, který na muže upozornil, podle DPA hovořil o podezřelém v souvislosti s hrozbou vůči některému ze zápasů německé fotbalové ligy. Vyšetřovatelé ale žádnou konkrétní hrozbu nepotvrdili.

Somálec, který zabil migranta v ubytovně, dostal doživotí

Ve středu německá justice uzavřela případ vraždy v uprchlickém táboře z letošního února. Soud k doživotnímu vězení odsoudil osmatřicetiletého somálského uprchlíka, který v bavorské ubytovně ubodal dvacetiletého běžence ze Senegalu. Informoval o tom server rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk. Oba muži spolu byli na jednom pokoji a měli dlouhodobě spory.

Uprchlíci se spolu přeli hlavně o zavírání dveří ve společném pokoji na ubytovně v Landshutu. Útočník před soudem vypověděl, že trpěl traumaty ze své vlasti a kvůli strachu opakovaně žádal spolubydlícího, aby zavíral dveře. Ten ho však neposlechl. Muži na sebe jednou vytáhli nože, ostatní běženci v zařízení je ale rozdělili.

Letos v únoru Somálec znovu na mladšího muže zaútočil a jednadvacetkrát ho bodl. Některé rány zasáhly srdce, oběť na místě zemřela. Útočník u soudu vypověděl, že nechtěl Senegalce zabít, myslel si, že ho vytažením nože zastraší a nanejvýš poraní. Při závěrečné řeči vyjádřil nad svým činem lítost.

Soud shledal Somálce vinným z vraždy. Oběť podle rozsudku po prvních několika ranách prosila útočníka, aby přestal, on ji ale bodal dál a právě později uštědřené rány byly smrtelné.

Odsouzený Somálec uprchl z vlasti v roce 2002. V následujících letech pobýval v několika evropských zemích, než přišel do Německa. V ubytovně v Landshutu žil od začátku roku 2015.

Útočník se sekerou zranil ve vlaku pět lidí:

18. července 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video