ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Německo chce omezit cestování z Česka, vyžádá si karanténu nebo test

  • 357
Německo zřejmě ve středu zařadí prakticky celou Českou republiku mezi rizikové oblasti a pro vstup na své území bude vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Oznámil to český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle jeho náměstka Martina Smolka se omezení netýká pendlerů a pracovníků v mezinárodní dopravě. Výjimka pro ně by mohla platit i po 1. říjnu, kdy Německo změní podmínky pro rizikové oblasti.

Petříček v pondělí o situaci na okraj nynější bruselské schůzky ministrů zahraničí Evropské unie jednal se svým německým protějškem Heikem Maasem. Německo už nyní považuje za epidemiologicky rizikové oblasti Prahu a Středočeský kraj.

„Vzhledem k epidemiologické situaci a tomu, že nárůsty nových případů jsou u nás výrazně vyšší než v sousedním Německu, lze předpokládat, že toto rozhodnutí skutečně zítra (ve středu) může padnout,“ prohlásil Petříček. 

Označení země za rizikovou neznamená, že do ní Němci nemohou cestovat, spolková vláda a také jednotlivé německé spolkové země nicméně doporučují, aby se lidé těmto regionům pokud možno vyhnuli. Zakázány také nejsou cesty z rizikových oblastí do Německa, lidé ale musejí počítat s omezeními.

Česko se podle Petříčka bude snažit vyjednat, aby pravidelné testování nemuseli podstupovat například lidé, kteří jezdí za prací do příhraničních oblastí.

„Pro nás bude především důležité, aby toto rozhodnutí nemělo dopad na pendlery, na lidi, co jezdí za studiem, za prací do Německa, ale třeba také na malý příhraniční styk, na lidi, co k nám jezdí nakupovat,“ vyjmenoval šéf české diplomacie. 

Praha se podle něj rovněž bude snažit, aby měl nový německý krok co nejmenší dopad na českou ekonomiku a na přeshraniční přepravu. Detaily plánu zatím Německo dolaďuje a česká diplomacie s Berlínem stále jedná, podotkl Petříček. ¨

Němci a Rakušané testují covid-19 více než Česko, ostatní sousedé zaostávají

Je však podle něj pravděpodobné, že podmínky pro vstup do Německa budou pro lidi přijíždějící z dalších českých krajů podobné, jako pro Prahu a Středočeský kraj. Podle současných pravidel lidé přijíždějící do Německa z rizikových oblastí musí předložit negativní test, který není starší než 48 hodin. 

Kdo takové potvrzení nemá, musí do karantény, a to buď doma, nebo v jiném místě pobytu. Zároveň se musí do 72 hodin podrobit testu. Pokud bude výsledek rozboru negativní, je možné karanténu opustit. 

Od 1. října se ale německá pravidla změní a po příjezdu z rizikové destinace bude 14denní karanténa povinná, byť s možností jejího zkrácení. Za nerespektování pravidel hrozí pokuty ve výši několika tisíc eur (desítek tisíc korun).

Výjimka pro pendlery a tranzitní dopravu

Česko se podle Petříčka bude snažit vyjednat, aby pravidelné testování nemuseli podstupovat například lidé, kteří jezdí za prací do příhraničních oblastí, studenti nebo lidé, kteří jezdí za hranici na nákupy. Podle náměstka Martina Smolka bude výjimka z povinnosti předložit negativní test pro pendlery platit přinejmenším do 1. říjba. Druhou výjimku pak bude mít prozatím tranzitní doprava a řidiči v mezinárodní dopravě.

PŘEHLEDNĚ: Češi jako riziko. Do kterých zemí nelze cestovat bez omezení

V případě malého pohraničního styku bude podle Smolka důležitý postoj Saska a Bavorska. Saské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dál počítá se současnou výjimkou, kdy pendleři nemusí předkládat negativní test a ani pro ně neplatí karanténa, pokud nemají příznaky covidu-19.

Podle šéfky Asociace pendlerů České republiky Zuzany Vintrové do Německa z Česka dojíždí za prací okolo 60 000 lidí. Závisí na nich část firem v německém pohraničí. Zástupce sdružení Pendleři bez hranic doufá, že pendleři dostanou nakonec výjimku.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) uvedli, že Česko potřebuje, aby obchodní cesty do Německa mohly nadále pokračovat bez větších omezení, nejlépe aby se na ně nevztahovala povinnost předložení negativního testu na covid-19. Testování by podle nich znamenalo administrativní i finanční zátěž.

Vlaky a autobusy budou podle zástupců Českých drah a společností RegioJet a FlixBus jezdit do Německa zatím bez omezení. Dopravci chtějí počkat na vývoj poptávky, podle ní následně v příštích dnech rozhodnou o případném snížení kapacit nebo počtu spojů.

Rozbor po návratu z rizikových oblastí je možné nechat si udělat v Německu zdarma. Odběrová místa jsou například na letištích, nádražích či na dálnicích. Do poloviny září platila možnost bezplatných rozborů i pro navrátilce z nerizikových oblastí. Zrušením této nabídky si Německo chtělo uvolnit testovací kapacitu. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video