Hraniční přechod Dolní Poustevna (Šluknovský výběžek) - Sebnitz (Sasko) | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Němci vyškrtli Česko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru

  • 92
Německo vyřadilo Českou republiku, Slovensko a rakouské Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru, a to s účinností od neděle 28. března. V pátek to oznámil Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Německo ovšem i nadále považuje Česko za oblast s vysokou mírou infekce.

Na listinu oblastí s mutacemi byly Česko s Tyrolskem a Slovenskem zařazeny 14. února. O epidemickém hodnocení zahraničních regionů rozhoduje grémium ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, Institut Roberta Kocha následně změny oznamuje.

„Přinese to úlevu jak pro tranzit, tak pro dopravce a nejspíše i pendlery, pokud Sasko a Bavorsko uplatní možnost rozšířit oblast výjimek z karantény,“ sdělil ČTK o změnách v německém hodnocení český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Sasko s Bavorskem nyní umožňují dojíždět za prací těm pendlerům, kteří jsou považováni za nezbytné. Týká se to především zdravotníků, energetiků či pracovníků v telekomunikačním sektoru. 

Kvůli mutacím v Česku zpřísní režim na hranicích s Bavorskem i Saskem

Sasko přistupuje k přeshraničním pracovníkům volněji a vstup umožňuje všem, které zaměstnavatel označí za nepostradatelné. I tak ale konečný souhlas dávají okresní úřady.

Velkou změnou pro cesty do Německa bude možnost zkrátit desetidenní karanténu po pěti dnech dalším negativním testem. Sasko s Bavorskem pro oblasti s mutacemi vyžadují dvoutýdenní izolaci, kterou není možné testem zkrátit. 

Nadále platí, že pro vstup do Německa bude nezbytný negativní test. Kafka zdůraznil, že turistické návštěvy nadále nepřipadají v úvahu, pohraniční režim však bude mírnější.

24. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue