V německém Bottropu najížděl muž do lidí. Chtěl zabíjet cizince. (1. ledna 2019) | foto: AP

Němec autem najížděl do lidí. Podle ministra chtěl vraždit cizince

  • 234
V Bottropu a Essenu na západě Německa najel o silvestrovské noci padesátiletý muž autem do skupiny lidí. Podle ministra vnitra spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko měl muž v úmyslu zabíjet cizince. Zadržený je německý občan a pochází z Essenu, informovala agentura DPA. Zranil pět lidí.

„Ten muž měl jasný úmysl zabíjet cizince,“ uvedl ministr Herbert Reul, který na Nový rok přijel do Bottropu. Právě v tomto městě v oblasti Porúří najížděl padesátiletý muž krátce po půlnoci úmyslně do skupin lidí, kteří slavili příchod nového roku na centrálním náměstí Berliner Platz. 

Nejdříve poblíž centra Bottropu chtěl narazit do jistého chodce, ten se však dokázal zachránit. Pak muž najel do skupiny lidí na náměstí, kde se právě odpalovaly petardy a světlice. Podle Reula se pokusil narazit do lidí celkem třikrát. Čtyři lidé přitom utrpěli zranění, z toho jedna šestačtyřicetiletá žena byla dočasně v ohrožení života. Mezi zraněnými je také jedno dítě.

Pachatel následně odjel do nedalekého Essenu, kde zaútočil počtvrté, když najel na autobusové zastávce do skupinu lidí a lehce zranil jednoho člověka. Podle dřívějších informací jsou mezi pěti zraněnými i lidé původem ze Sýrie a Afghánistánu.

Policie muže zadržela v Essenu. Při zatýkání měl údajně nenávistné poznámky na adresu cizinců. Kromě toho mají vyšetřovatelé informace o tom, že je psychicky nemocný.

Loni v dubnu psychicky nemocný muž dodávkou najel do lidí v centru Münsteru. Zabil přitom tři lidi a více než dvě desítky zranil. Po činu osmačtyřicetiletý agresor spáchal sebevraždu. 

V prosinci 2016 islamistický terorista vjel kamionem na vánoční trh v Berlíně. Tento útok si vyžádal 12 mrtvých včetně jedné Češky a na pět desítek zraněných. Tunisana Anise Amriho o několik dní později na útěku zastřelila italská policie.

19. prosince 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video