ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

V Německu proběhla razie proti pravicové skupině, policie zadržela 12 lidí

  • 63
Proti údajné krajně pravicové teroristické skupině proběhly během pátečního rána v šesti spolkových zemích Německa razie. Skupina je podezřelá z plánování útoků na politiky, uchazeče o azyl či muslimy. Státní zástupci nechali zadržet dvanáct ze třinácti obviněných.

V centru vyšetřování německé generální spolkové prokuratury je pět konkrétních osob, uvedl v pátek dopoledne úřad se sídlem v Karlsruhe. Podle prvotního podezření se spolčili za účelem provádění atentátů na politiky, uchazeče o azyl a muslimy. Tato myšlenka však podle státního zastupitelství ještě nebyla blíže konkretizována.

Razie proti nenávisti na internetu. Německá policie zadržela desítky lidí

Cílem plánů bylo podle zjištěných informací přivodit situaci podobnou občanské válce a „otřást a následně přemoci státní a společenský řád Spolkové republiky Německo“.

Osm dalších osob spolkové státní zastupitelství podezírá z podpory organizace. Tito lidé údajně slíbili finanční podporu, opatření zbraní a podíl na budoucích útocích. 

Po raziích nechala prokuratura zadržet 12 osob. Aktuální vyšetřování podezření vůči nim potvrdila, uvedl úřad v Karlsruhe. Všichni zadržení jsou Němci a muži. Ještě v pátek nebo v sobotu mají předstoupit před vyšetřujícího soudce spolkového soudního dvora, který rozhodne, zda půjdou podezřelí do vazby nebo zda někdo bude opět propuštěn.

Organizace podle úřadů existuje od loňského září. Domovní prohlídky mají mimo jiné objasnit, zda si už podezřelí opatřili zbraně nebo „jiné předměty ke spáchání atentátu“.

V Německu zakázali neonacistickou organizaci Combat 18, spustili razie

Podle informací televize ARD a rozhlasové stanice SWR jsou obviněnými muži ve věku od 20 do 50 let, kteří si prostřednictvím chatovací skupiny vyměňovali nápady na útoky a fotografie podomácku vyrobených zbraní. Na to byla upozorněna i německá kontrarozvědka.

Páteční razie se konaly na třinácti místech ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Dolní Sasko, Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Sasko-Anhaltsko, napsala DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video