Deportační razítko na policejní stanici v německém Rosenheimu. (25. ledna 2016)

Deportační razítko na policejní stanici v německém Rosenheimu. (25. ledna 2016) | foto: Reuters

Do čela německého imigračního úřadu míří Seehoferův bavorský „vlčák“

  • 65
V čele Spolkového imigračního úřadu (BAMF) by podle německých médií měl stanout Hans-Eckhard Sommer. Spojenec ministra vnitra Horst Seehofera vystřídá Juttu Cordtovou, která v pátek přišla o křeslo kvůli skandálu kolem přidělování azylů v Brémách.

O nové hlavě kritizovaného úřadu odpovědného za zvládání imigrace a azylový proces informovala německá média v neděli. Podle zdrojů webu Focus Online a agentury DPA by se jím měl stát právě Hans-Eckhard Sommer. Ministerstvo vnitra to nepotvrdilo s tím, že o personálních otázkách odmítá spekulovat.

Sedmapadesátiletý Sommer je podle Deutsche Welle ve vládních kruzích v otázkách imigrace považován za „vlčáka“. 

V současnosti řídí imigrační a azylovou agendu na bavorském ministerstvu vnitra, kde prosazuje důslednější prověřování imigrantů kvůli možným vazbám na teroristy a urychlení deportací. Má blízko k Seehoferovi, který do čela spolkového ministerstva vnitra přesedlal z funkce bavorského premiéra. 

Jutta Cordtová přišla o funkci v pátek, kdy ji Seehofer odvolal kvůli skandálu pobočky BAMF v Brémách. V dubnu vyšlo najevo, že bývalá vedoucí pobočky v Brémách v letech 2013 až 2016 udělila azyl neoprávněně nejméně 1200 žadatelům. Policie ji a dalších pět lidí obvinila z korupce (více zde: Německem otřásá azylový skandál, ministr vnitra Seehofer je pod palbou).

Většina Němců je pro konec vlády, pokud CSU neprosadí svoji

Výměna v čele BAMF se odehrává v atmosféře vypjatého sporu mezi Seehoferem a kancléřkou Angelou Merkelovou o zpřísnění imigrační politiky. Seehofer a jeho Křesťanskosociální unie (CSU) chtějí vracet rovnou na hranicích běžence, kteří už byli registrováni v jiné zemi EU, ve Švýcarsku nebo Norsku. Merkelová je ale proti - podle ní by takový postup byl proti právu Evropské unie. 

Hovoří se o nejvážnější krizi čtvrté vlády Angely Merkelové a média otevřeně spekulují o jejím konci (čtěte zde: Už s ní nemůžu pracovat, řekl Seehofer o Merkelové). 

Průzkum listu Augsburger Allgemeine ukázal, že pokud CSU neprosadí svůj požadavek, měla by současná velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) skončit. Pro ukončení koaliční spolupráce v případě, že Německo nezačne z hranic vracet žadatele o azyl, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, je 53 procent Němců, opačný názor jich má 40 procent.

Ještě výraznější je tento poměr v Bavorsku, kde je CSU dominantní politickou silou. Pro konec vlády, která se rodila jen složitě a ve funkci ještě není ani 100 dní, se tam v případě neprosazení požadavku CSU vyslovilo 71 procent dotázaných, proti jich bylo jen 24 procent.

Dnes bude o problému, který podle mnohých skutečně začíná ohrožovat celou velkou koalici, jednat vedení CDU i CSU. Šéfka německé vlády by se k němu měla vyjádřit na odpolední tiskové konferenci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video