Vojáci německé armády.

Vojáci německé armády. | foto: Profimedia.cz

Pěli antisemitské písně a zneužili kolegu. Němci stáhli čtyři vojáky z mise

  • 61
Německá armáda stáhla z mise NATO v Litvě čtyři své vojáky. Jsou podezřelí, že během dubnové oslavy v hotelu zpívali antisemitské písně a sexuálně zneužili dalšího vojáka. Podle německé ministryně obrany je jejich chování nepřijatelné a bude přísně potrestáno, informovala v úterý agentura DPA.

„Co přesně se stalo v průběhu oslavy, se stále ještě vyšetřuje,“ řekla v úterý ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. „Ale jedna věc se k tomu dá říct v každém případě: Ať už se stalo cokoli, není to v žádném případě přijatelné. Bude to se vší tvrdostí stíháno a potrestáno.“

Magazín Der Spiegel v pondělí napsal, že v dubnu na bujarém večírku v jednom litevském hotelu zpívali němečtí vojáci krajně pravicové a antisemitské písně. Ze sexuálního zneužití namol opilého spícího vojáka existuje video natočené mobilem jedno z účastníků oslavy. V pondělí incident oficiálně potvrdilo ministerstvo obrany.

Mise Posílená předsunutá přítomnost (Enhanced Forward Presence) je od roku 2016 součástí snahy NATO odstrašit Rusko od možného útoku na severovýchodní křídlo aliance. Berlín do pobaltské země vyslal přibližně stovku vojáků, kteří zde cvičí s příslušníky armád Litvy a dalších členských zemí NATO.

V německé armádě se to hemží extremisty, jejich množství bylo podhodnocené

Loni v červenci německé ministerstvo obrany rozpustilo část speciální jednotky KSK. Jedna z jejích rot v roce 2017 vyvolala pozornost rozlučkovým večírkem velitele, při němž vojáci házeli prasečími hlavami, poslouchali pravicový rock a hajlovali.

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer při úterním představení výroční zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se oficiálně jmenuje německá civilní kontrarozvědka, uvedl, že pravicový extremismus a antisemitismus jsou největší hrozbou pro bezpečnost Německa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video