V Kábulu stovky ozbrojených mužů demonstrovaly ochotu pomoci vládě v boji proti...

V Kábulu stovky ozbrojených mužů demonstrovaly ochotu pomoci vládě v boji proti Tálibánu. (23. června 2021) | foto: Reuters

Nizozemci a Němci zastaví deportace Afghánců, reagují na zhoršení konfliktu

  • 105
Nizozemsko a Německo ve středu oznámily, že dočasně přeruší deportace afghánských žadatelů o azyl kvůli rychlému zhoršení konfliktu v jejich původní domovině. Jde o náhlý a prudký obrat jejich dosavadního přístupu.

Mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter na Twitteru oznámil, že Berlín zastaví nedobrovolné návraty. Vláda přitom jen o několik hodin dříve uvedla, že deportace budou pokračovat i přes územní postup radikálního hnutí Tálibán v Afghánistánu.

Deportace z Německa budou zastaveny do konce října, řekl ve středu odpoledne šéf německé diplomacie Heiko Maas. Podle něj se tak stane na žádost vlády v Kábulu. „Toto rozhodnutí je správné a nezbytné,“ citovala ministra agentura Reuters.

Nizozemská ministryně Ankie Broekersová-Knolová prohlásila, že nucené vystěhování přeruší ze stejného důvodu. 

„Situace prochází takovým vývojem a změnami a do budoucna bude tak nejistá, že jsem se rozhodla zastavit deportace i rozhodování o nich,“ napsala v dopise parlamentu Broekersová-Knolová.

Rozhodnutí je v rozporu s dopisem, ve kterém šest členských zemí Evropské unie - kromě Německa a Nizozemska též Rakousko, Dánsko, Belgie a Řecko - v úterý vyzvalo unijní exekutivu, aby pokračovala v deportacích neúspěšných afghánských žadatelů o azyl navzdory bojům v Afghánistánu a územním ziskům islamistů z Tálibánu.

Z Afghánistán přichází do EU nejvíce žadatelů

Představitelé šesti zemí, mimo jiné německý ministr vnitra Horst Seehofer a Ankie Broekersová-Knolová jako nizozemská ministryně pro migraci, v dopise uvedli, že Afghánistán je již několik let státem, odkud do EU přicházejí největší počty žadatelů o azyl, přičemž kvůli současným bojům hrozí, že tento trend ještě zesílí. 

„Zastavení návratů vysílá špatný signál a pravděpodobně motivuje další afghánské občany, aby opustili svůj domov a vydali se do EU,“ uvádí se v dopise.

Za Rakousko dopis podepsal ministr vnitra Karl Nehammer, mluvčí ministerstva vnitra ale agentuře AFP řekl, že „momentálně není faktické přerušení deportací předmětem diskuse“.

Tálibán v posledních týdnech postupuje v dobývání území v Afghánistánu v souvislosti s odchodem mezinárodních jednotek. 

Afghánistán není ztracená varta, naděje existuje, říká diplomat

K úplnému stažení amerických i aliančních vojsk se zavázala už vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa výměnou za to, že Tálibán nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence. 

S útoky na mezinárodní síly sice Tálibán přestal, v bojích proti afghánské vládě ale hnutí pokračuje.

Tálibán už ovládá devět z 34 hlavních měst afghánských provincií. Americký prezident Joe Biden v úterý prohlásil, že rozhodnutí o stažení vojáků nelituje navzdory kritice od některých skupin. Bezpečnost země musí zajistit afghánské síly, dodal šéf Bílého domu.

Řecko dnes znovu zdůraznilo, že rozhodnutí pozastavit deportace vyšle špatný signál a povzbudí další Afghánce k cestě do Evropy. Evropská unie není připravena na zvládnutí další migrační vlny a nemá na to ani kapacitu, prohlásil řecký ministr pro migraci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video