Německý soud prozatím zakázal kontrarozvědce sledovat celou stranu AfD

  • 43
Německá kontrarozvědka prozatím nesmí na celostátní úrovni sledovat celou opoziční stranu Alternativa pro Německo (AfD). Rozhodl o tom správní soud v Kolíně nad Rýnem, jak magazínu Der Spiegel potvrdil mluvčí soudu. Tajná služba stranu sleduje kvůli podezření z pravicového extremismu, proti čemuž se AfD ohradila.

Ve středu se do médií dostala informace, že kontrarozvědka považuje AfD za podezřelou z pravicového extremismu na celoněmecké úrovni, což umožňuje sledování strany za použití všech zpravodajských postupů. 

Německá kontrarozvědka sleduje celou AfD. Skandální, stěžují si členové

Der Spiegel k tomu uvedl, že Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, to prozatím nemůže oznámit. 

Dodal, že služba rovněž nesmí tajně sledovat poslance Spolkového sněmu, zemských sněmů a Evropského parlamentu z řad AfD, a to včetně kandidátů do letošních německých parlamentních voleb. 

Důvodem je neskončené soudní řízení, kterým se AfD sledování snaží zabránit. O stranu, která je označována za pravicově populistickou až radikální, se doposud zajímaly tajné služby v několika spolkových zemích, mimo jiné v Braniborsku nebo Sasku. 

Na celostátní úrovni se kontrarozvědka loni v březnu rozhodla sledovat národovecké Křídlo (Der Flügel) uvnitř AfD, protože se podle ní potvrdilo podezření, že je to uskupení s krajně pravicovým zaměřením. Křídlo se sice mezitím formálně rozpustilo, tento proud je ovšem nadále v AfD silně zastoupený.

Partaj, která je podle aktuálních průzkumů druhou nejsilnější opoziční stranou, mezitím podnikla řadu právních kroků, aby se před sledováním ochránila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video