Merkelová ve volbách rozdrtila soupeře, nadpoloviční většina jí unikla

  • 557
Volby v Německu vyhrála s převahou vládní konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Podle nepotvrzených konečných výsledků získala 41,5 % hlasů, těsně jí unikla absolutní většina ve Spolkovém sněmu. I tak je to pro stranu nejlepší výsledek za posledních 20 let.

Výsledky po sečtení hlasů ve všech 299 obvodech spějí ke trojímu závěru: Angela Merkelová drtivě vyhrála a zřejmě bude opět kancléřkou, její dosavadní koaliční partner, liberální FDP, ze spolkového sněmu poprvé od roku 1949 vypadla a Německo nejspíš čeká velká koalice křesťanských a sociálních demokratů.

Merkelová stojící v čele bloku CDU/CSU získala 41,5 % hlasů, druhá sociální demokracie (SPD) 25,7 %, třetí marxistická Levice 8,6 % a čtvrtí Zelení 8,4 %. Liberálové z FDP o dvě desetiny nepřekročili práh pro vstup do Bundestagu, měli jen 4,8 %, uvádějí nepotvrzené konečné výsledky. Euroskeptická Alternativa pro Německo při své premiérové účasti ve volbách získala 4,7 %.

Přesné rozložení mandátů se teprve ukáže po rozdělení tzv. dodatečných mandátů, které se přidělují navíc v poměrně složitém německém systému většinového a poměrného hlasování.

Křesťanští demokraté si kvůli ztrátě dosavadního koaličního partnera FDP budou muset hledat nového koaličního spojence a jako nejpravděpodobnější se nyní rýsuje koalice s demokraty sociálními. Merkelová by teoreticky mohla vytvořit vládu i se Zelenými, ale programové rozdíly jsou příliš velké. Najevo to dali i sami Zelení.

A spojenectví červeno-rudo-zelené barvy, tedy všech proti Merkelové (SPD, Levice, Zelení) je téměř vyloučeno, protože spolupráci s marxistickou Levicí obě zbývající strany rozhodně odmítají.

Devětapadesátiletá Angela Merkelová vládne Německu od roku 2005, ziskem třetího mandátu k vedení vlády by se přiblížila politickým velikánům Konrádu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi.

České reakce

Václav Klaus:
"Volby ukázaly, že Německo nemá alternativu. Tím nemá alternativu ani Evropa a ani Česká republika."

Podle Jiřího Rusnoka dosáhla Merkelová ve volbách mimořádného výsledku, sestavování koalice ale bude složité. Na dobrých vztazích s ČR se nic nezmění.

Víno, pivo, úsměvy. Merkelová slaví se straníky v Berlíně

"Je to super výsledek," prohlásila Merkelová před jásajícími stoupenci v centrále CDU v Berlíně. Voličům slíbila, že s ním naloží odpovědně. "V příštích čtyřech letech uděláme všechno, co je v našich silách, aby to byly úspěšné roky pro Německo," dodala.

V centrále křesťanských demokratů se velice brzy po oznámení prvních odhadů výsledků začalo slavit. Ke slovu přišlo pivo, víno, pochutiny i úsměvy, v rukou některých přítomných se také objevily německé vlajky a vládla euforická nálada. Členové CDU se rovněž radovali z nízkého zisku některých dalších stran, zejména Zelených. Ti dlouhodobě patří do opačného politického tábora.

První vlna radosti přišla při oznámení předběžných výsledků, druhá pak, když se mezi straníky dostavila kancléřka Angela Merkelová. Téměř jistá budoucí šéfka vlády voličům děkovala za hlasy. "To je super výsledek! Zabojovali jsme," uvedla.

V centrále CDU se nečekaně objevil i manžel kancléřky Merkelové, renomovaný chemik Joachim Sauer. V minulosti se tento muž držel tradičně stranou. Nyní mu ale Merkelová přede všemi poděkovala. "Děkuji mému manželovi, který musí mnohé unést," podotkla. Nedaleko stojící Sauer si ale přece jen udržel jistý odstup a na pódium - do světla reflektorů - nevstoupil.

Německá média před nedávnem opakovaně spekulovala, že by kancléřka případné třetí období v čele vlády nemusela celé dokončit a mohla by předčasně odejít do "politického důchodu". To ale Merkelová dnes znovu odmítla a potvrdila, že hodlá vést příští kabinet až do jeho konce.

Pokud se jí to podaří, bude mít za sebou 12 let v kancléřském úřadě. Že by se pokusila napodobit svého někdejšího mentora, exkancléře Helmuta Kohla, který řídil Německo 16 let, prý zatím neplánuje. "Dívám se na ty čtyři roky, co jsou přede mnou. Dál než do roku 2017 moje fantazie nejde," konstatovala.

Sociální demokraté jsou druzí, Levice i Zelení počítají ztráty

Nový Spolkový sněm se bude muset obejít bez poslanců dosud vládních liberálů z FDP, kteří obdrželi jen 4,8 procenta hlasů a nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici. Volební lídr FDP Rainer Brüderle to označil za "těžkou hodinu" pro svou stranu. "Je zřejmé, že je to nejhorší výsledek, jaký kdy FDP zaznamenala," přiznal lídr strany vzniklé po druhé světové válce.

Sociální demokrat Peer Steinbrück

Sociálnědemokratický vyzyvatel Merkelové Peer Steinbrück, který chtěl spolu s opozičními Zelenými ukončit osmiletou vládu šéfky CDU, uznal, že jeho strana nedosáhla na výsledek, který si předsevzala. "Míč je teď na straně kancléřky," prohlásil. "Situace je ale zatím nejasná. SPD se proto nebude podílet na spekulacích, jak by mohlo vypadat vytváření nové vlády," podotkl Steinbrück.

Sociální demokraté jsou považováni za nejpravděpodobnějšího partnera pro kancléřčiny konzervativce na složení většinové koalice. Se sociálními demokraty už Merkelová společně vládla v letech 2005 až 2009.

Zatímco CDU/CSU i SPD oproti volbám před čtyřmi roky mírně posílí, Zelení a Levice oslabili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video