Německým slovem roku 2021 se stal výraz Wellenbrecher označující opatření proti...

Německým slovem roku 2021 se stal výraz Wellenbrecher označující opatření proti koronavirové pandemii (3. prosince 2021) | foto: Profimedia.cz

Staňte se vlnolamem. Německým slovem roku je výraz spojený s pandemií

  • 1
Koronavirus letos opět ovlivnil výběr německého slova roku. Stal se jím výraz Wellenbrecher, tedy vlnolam. Slovo se používá k označení mimořádných opatření, které mají pomoct zkrotit pandemii covidu. Právě toto slovní spojení (Corona-Pandemie) bylo v loňském roce Společností pro německý jazyk (GfdS) vyhlášeno jako vítězné. Společnost slovo roku vybírala už po pětačtyřicáté.

Vlnolam, tedy slovo používané běžně ve zcela jiné souvislosti, získal podle GfdS letos hned několik nových významů. Používal se k označení opatření proti koronaviru, pro období, po které mají takováto opatření platit, a také pro lidi, kteří se jimi řídí. „Staňte se vlnolamem!“ připomíná GfdS jednu z používaných výzev.

Ani přes rozšíření slova v souvislosti s koronavirem není ale podle jazykovědců jasné, jestli se Wellenbrecher v tomto smyslu dlouhodobě stane součástí německého slovníku. Záleží podle nich z velké části na tom, jestli se podaří pandemii dostat trvale pod kontrolu.

Pandemie ovlivnila i jazyk lidí, slovem roku se stal lockdown

S pandemií přímo či nepřímo souvisí i několik dalších slov, která se letos dostala do první desítky žebříčku. Na třetím místě skončil výraz Pflexit, který je spojením slov Pflege a Exit, tedy péče a východ, a poukazuje na množství zaměstnanců v pečujících oborech, kteří kvůli těžké práci a nedostatečnému ohodnocení svou práci opouštějí.

Také slovo Impfpflicht (očkovací povinnost), které skončilo čtvrté, se vztahuje k pandemii, stejně jako šesté Lockdown-Kinder používané pro děti vyrůstající za složitých podmínek různých uzávěr.

I loni v žebříčku výrazů, které nejvíce ovlivnily podobu němčiny, převažovala slova související s pandemií. Vedle slova roku Corona-Pandemie to byl na druhém místě výraz Lockdown a na třetím Verschwörungserzählung, který se dá přeložit jako spiklenecká povídačka nebo teorie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video