Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Německé parlametní volby 2017

Německo v neděli volilo nové složení Spolkového sněmu. Volby ovládla Křesťanskodemokratická unie Angely Merkelové. Na druhém místě skončila SPD Martina Schulze, třetí místo obsadila krajně pravicová AfD.

19:58

Volební lídr Zelených Cem Özdemir uvedl, že jeho strana se nebude podílet na žádné vládní koalici, která by vystupovala proti Evropské unii. Zelení podle něj nestojí o žádný protievropský populismus, čímž očividně odkázal na protiimigrační Alternativu pro Německo. Özdemir rovněž kritizoval rozhodnutí sociálnědemokratické SPD stáhnout se do opozice. 

19:47
AfD

Německá Ústřední židovská rada k volebnímu vzestupu protiimigrační Alternativy pro Německo uvedla, že spolková republika nyní čelí největší výzvě od svého vzniku. „Poprvé se do Spolkového sněmu dostala pravicově populistická strana, která silně tíhne ke krajní pravici,“ uvedla rada. Ta rovněž vyzvala ostatní politické strany, aby se od AfD nenechaly vyprovokovat.

19:41

Předseda liberální FDP je ochoten jednat s CDU/CSU o vládě, žádá ale změnu kurzu. Zelení varovali, že jednání o koalici budou složitá.

19:35
Ohlasy v ČR
24.září 2017 v 19:19, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 19:35

Vítám opětovné vítězství CDU/CSU Angely Merkel. Stabilita a prosperita dostaly zelenou. Ted držím Angele palce k sestavení stabilní vlády.

19:28

AfD je podle volebního odhadu druhou nejsilnější stranou na východě Německa. Agentura Infratest dimap uvedla, že na východě země a ve východní části Berlína získala AfD 21,5 procenta hlasů, zatímco kancléřčina konzervativní unie CDU/CSU 26,5 procenta, Levice 16,5 procenta a sociální demokracie SPD 14,5 procenta. Liberálům z FDP agentura přisoudila osm procent a Zeleným šest procent.

19:20
AfD

AfD, která se podle odhadů stala třetí nejsilnější stranou v Německu, chce být konstruktivní opoziční silou. Prohlásila to jedna z volebních lídrů AfD Alice Weidelová.

19:19
CDU/CSU

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer, která je sesterským uskupením kancléřčiny CDU, chce nadále zůstat v čele strany. „Jsem na to připraven,“ řekl Seehofer v rozhovoru s televizí BR. CSU podle odhadů ve volbách do spolkového parlamentu zaznamenala nejhorší výsledek od roku 1949.

19:16

Přímo ve volebním štábu CDU/CSU sleduje volby reportérka MF DNES Jana Šafaříková. „Nálada ve štábu je po oznámení předběžných odhadů uvolněná. Žádné velké oslavy se tady však nekonají,“ popsala. Přímo mezi představiteli strany se podle ní o případných koaličních jednáních zatím nehovoří. „Odchod SPD do opozice tady dosud nikdo nekomentoval,“ dodala reportérka MF DNES.

19:10
Ohlasy v EU

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová gratuluje k „historickému“ volebnímu úspěchu protiimigrační straně Alternativa pro Německo:

24.září 2017 v 18:34, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 19:10

Bravo à nos alliés de l’#AfD pour ce score historique ! C’est un nouveau symbole du réveil des peuples européens. MLP #BTW2017

19:06
CDU/CSU

Experti v souvislosti s výsledky voleb v SRN hovoří o zemětřesení nebo tektonických změnách na politické scéně. Výrazně podle odhadů překvapivě ztratila také bavorská CSU.

19:00

Jak by mohly vypadat možné koalice? První varianta spolupráce CDU/CSU a SPD již padla. Předseda SPD Martin Schulz oznámil, že jeho strana přechází do opozice.

24.září 2017 v 18:19, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 18:59

Mögliche Koalitionen: Große Koalition und Jamaika. (Stand 18:14 Uhr). #btw17 https://t.co/Ur6LYUFLLg

18:56
CDU/CSU

Na tiskové konferenci aktuálně hovoří rovněž německá kancléřka Angela Merkelová. „Přáli jsme si lepší výsledek, ale dosáhli jsme svých cílů,“ sdělila. „Můžeme vytvořit vládu a nikdo ji nemůže vytvořit proti nám,“ dodala. Prohlásila, že se pokusí během svého čtvrtého volebního období získat zpět ty voliče, kteří přeběhli k AfD.

18:41
Ohlasy v ČR
24.září 2017 v 18:37, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 18:41

4.volební vítězství A.Merkel v řadě je důkaz,že v Německu vládne spokojenost.Blahopřeji A.Merkel a těším se na další spolupráci mezi DE a ČR

18:37

Svobodní demokraté FDP a Zelení jsou podle agentury DPA připraveni ke koaličním jednáním s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, jistota vzniku společné vlády ale není předem daná. „Nikdo nás nemůže do koalice tlačit,“ řekl místopředseda FDP Wolfgang Kubicki. 

Frakční šéf Zelených Anton Hofreiter sdělil, že jeho uskupení je připraveno vést „vážné rozhovory“ s ostatními demokratickými stranami. Předpokládané třetí místo protiimigrační AfD pak Hofreiter označil za velmi hořké pro všechny obyvatele země.

18:37
SPD

„Pro SPD platí, že náš boj za svobodu a demokracii bude pokračovat,“ prohlásil Schulz. Zároveň slíbil, že bude bojovat proti politice AfD.

18:35
SPD

Martin Schulz na tiskové konferenci prohlásil, že pro SPD byl dnešek těžkým dnem. „Nedosáhli jsme našeho cíl,“ uvedl na začátek svého vystoupení. Příznivce strany však ubezpečil, že i se slabším mandátem bude SPD prosazovat stranický program.

18:28
CDU/CSU

Strany konzervativní unie CDU/CSU si představovaly lepší výsledek, dosáhly ale svého volebního cíle, uvedl v reakci na odhady předseda frakce Volker Kauder. Pokud se potvrdí první odhady výsledků, ztratí partaj oproti minulým volbám sedm procent hlasů.

18:27
Ohlasy v EU

Přicházejí první reakce z Evropské unie. Angele Merkelové k vítězství na twitteru poblahopřál šéf europarlamentu Antonio Tajani. Německo podle něj i po dnešních volbách zůstává spojené s evropskou myšlenkou. „Nyní musíme Evropu společně reformovat,“ dodal Tajani. 

Šéf liberální frakce v europarlamentu a jeho hlavní zástupce pro brexitová jednání Guy Verhofstadt pogratuloval k úspěchu FDP. Liberálové, kteří se po čtyřech letech vrací do německého parlamentu, podle něj opět slaví v Evropě velký úspěch.

18:26

Volební účast činila zhruba 77 procent, před čtyřmi lety to bylo o více než pět procentních bodů méně. Hlasovat v Německu mohlo kolem 61,5 milionu voličů.

18:23
AfD

Nemožné se stalo skutečností, napsala šéfka protiimigrační Alternativy pro Německo Frauke Petryová na twitteru po zveřejnění prvních odhadů, které straně přisuzují třetí místo.

24.září 2017 v 18:15, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 18:23

Das Unmögliche ist wahr geworden: erlebt ein unvegleichliches politisches Erdbeben. Packen wir es an! #TrauDichDeutschland #AfD #Btw17 *