Německá policie uzavřela kvůli podezřelým osobám vánoční trh v Berlíně

  • 391
Německá policie preventivně evakuovala lidi z vánočních trhů na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně, kde před třemi lety útočník najel autem do davu. Důvodem evakuace byly dvě podezřelé osoby, uvedla DPA s odvoláním na policejní mluvčí. Nikdo ale nakonec nebyl zatčen, protože podezření bylo plané.

DPA dříve informovala, že náměstí se vyklízí kvůli možnému nebezpečnému předmětu.

Podle DPA jednala policie „citlivě“ i s ohledem na tragickou událost, která se na trhu stala před třemi lety. Důvodem evakuace, na níž se podílelo 350 policistů, bylo podezření, že na jednoho z mužů je vydán zatykač. To se ale nepotvrdilo, šlo o podobnost jmen, uvedla mluvčí.

Berlínská policie večer na Twitteru uvedla, že lidé na její výzvu v klidu vyklidili vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz a že uzavřen byl i přilehlý Pamětní kostel císaře Viléma. V kostele právě probíhal vánoční koncert, doplnil server The Sun.

Později policie též informovala, že zatím nebudou zastavovat vlaky na nedaleké zastávce Zoologická zahrada.

Později večer policie na Twitteru napsala, že opatření na náměstí skončila a že nic nebezpečného nebylo nalezeno.

Policisté k evakuaci přistoupili kvůli dvěma osobám, které se na trhu chovaly podezřele a které proto policisté legitimovali. Server bulvárního listu Bild dříve napsal, že policie zadržela v souvislosti s evakuací náměstí dva Syřany. List nejmenoval zdroj této informace a policejní mluvčí ji nepotvrdila.

Podle serveru The Sun si policie při kontrole průkazů totožnosti dvou mužů spletla jméno jednoho z nich se jménem extremisty hledaného ve Spojených státech amerických.

Útok na stejném trhu si před třemi lety vyžádal 11 obětí

Třiadvacetiletý Tunisan Anis Amri najel do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína 19. prosince 2016 večer. Zabil tak jedenáct lidí a dalších více než padesát zranil. Mezi oběťmi útoku byla i jedna Češka. Útočník k činu použil ukradený kamion, jehož polského řidiče zastřelil.

V Německu začaly vánoční trhy. Zátarasy znovu připomínají útok v Berlíně

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Amrimu se podařilo utéct, ale čtyři dny nato ho na severu Itálie při rutinní kontrole odhalili a posléze v sebeobraně zastřelili místní policisté.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue