Marinus van der Lubbe (stojící vlevo) před soudem v roce 1933.

Marinus van der Lubbe (stojící vlevo) před soudem v roce 1933. | foto: AP, ČTK

Německá justice po 75 letech zrušila trest za podpálení Říšského sněmu

  • 46
Téměř 75 let po požáru Říšského sněmu německá nejvyšší státní zástupkyně zrušila rozsudek nad mužem, jenž byl na počátku nacistické éry označen za žháře a popraven. Tehdejší německá justice označila za pachatele nizozemského komunistu Marinuse van der Lubbeho. Nacistický režim požáru využil k propagandě.

V dnešním poněkud bizarně znějícím sdělení německé nejvyšší státní zástupkyně se praví, že bylo zastaveno trestní řízení proti van der Lubbemu, jenž byl přitom popraven v roce 1934. Základem pro rozhodnutí státního zastupitelství je zákon z roku 1998, podle něhož se mohou zpětně zrušit některé verdikty nacistických soudů z let 1933-1945.

Původní rozsudek smrti nad van der Lubbem byl před jeho nynějším symbolickým zrušením už po válce opraven. V roce 1967 jej západoberlínský zemský soud změnil na osm let vězení. I když to už nemělo žádný praktický význam, bratr odsouzeného Jan van der Lubbe i nejvyšší státní zastupitelství tehdy podali proti korigovanému rozsudku stížnosti, které však byly zamítnuty.

Nakonec si bratr odsouzeného vynutil obnovení "procesu" z roku 1967 a v roce 1980 byl Marinus van der Lubbe zproštěn viny. Rozsudek však o tři roky později zrušil německý nejvyšší soud, neboť obnovení procesu z roku 1967 podle něj bylo nepřípustné.

V plamenech se zrodila diktatura
Reichstag byl úmyslně zapálen 27. února 1933. Historici se dodnes dohadují o tom, zda byl požár zinscenován nacisty a hlavně zda čtyřiadvacetiletý Marinus van der Lubbe, údajně duševně vyšinutý holandský komunista, skutečně jednal při zakládání tak obrovského požáru na vlastní pěst. Pravdou zůstává, že byl chycen s několika ještě nepoužitými podpalovači a polonahý krátce po vypuknutí požáru na místě činu.

Spolu s ním byl zakrátko obviněn i vedoucí činitel Komunistické strany Německa Ernst Torgler, jenž se v inkriminovaný den zdržoval v budově Říšského sněmu, a tři bulharští komunisté Vasil Tanev, Blagoj Popov a
Georgi Dimitrov. Němec a Bulhaři byli pro nedostatek důkazů osvobozeni.

Požár Říšského sněmu, sídla dnešního německého parlamentu, znamenal konec ústavních svobod Německa a posloužil jako záminka k vyhlášení stanného práva a ke zrušení základních občanských práv. Tehdejší říšský kancléř Adolf Hitler zdůvodnil vyhlášení mimořádných opatření potřebou "boje proti rudému teroru".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video