Vladimír Mečiar

Vladimír Mečiar | foto: Václav Pancer, MF DNES

Někdejší slovenský premiér Mečiar už není ani předsedou HZDS

  • 28
Bývalý slovenský premiér Mečiar už není předsedou Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), s nímž v 90. letech vládl zemi. HZDS se sice už ani nedostalo do parlamentu, nicméně na sobotním sněmu hnutí v Banské Bystrici se nenašel žádný politik, který by si troufal po Mečiarovi funkci převzít. Oznámila to slovenská média.

Strana tak bude bez předsedy a povede ji grémium složené z předsedů osmi krajských organizací, poslance Evropského parlamentu Sergeje Kozlíka a ústředního tajemníka Tibora Cabaje. Grémium bude HZDS řídit do příštího sněmu, který by se měl konat nejpozději za rok.

Mečiarovi, jakož i celému dosavadnímu vedení HZDS podle stanov zanikly funkce začátkem dnešního sněmu. Žádného kandidáta na nového předsedu však nikdo nenavrhl.

Sobotní sněm byl podle Kozlíka přelomový, protože po více než 20 letech skončila éra Mečiarova vedení. Zatímco však před 20 lety Mečiarovo hnutí volili dva z pěti slovenských voličů, loni to byl sotva jediný ze 100.

"Mečiarova zásluha o stát je nesporná, ale strana žila ve stínu jeho osobnosti. Musíme se teď naučit žít bez něj," řekl Kozlík, který býval místopředsedou a ministrem financí v Mečiarově vládě.

Debata na sněmu byla podle Kozlíka dlouhá a vášnivá, ale nikdo nenavrhl stranu rozpustit či sloučit s jinou. Sněm ale schválil změnu stanov, aby o zániku HZDS nerozhodovala prakticky neuskutečnitelná schůze všech členů, ale sněm.

S Mečiarovým jménem se pojí rozdělení federace a vznik samostatného Slovenska. Byl třikrát premiérem, jeho vládnutí ale provázela kritika domácích odpůrců i Západu, sporná privatizace i podezření ze zneužití tajné služby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video