Největší tištěná encyklopedie světa Encyclopaedia Britannica

Největší tištěná encyklopedie světa Encyclopaedia Britannica | foto: Reuters

Největší encyklopedie světa Britannica bude dostupná už jen na webu

  • 47
V Británii přestala po téměř 250 letech vycházet tiskem slavná Encyclopaedia Britannica. Nejslavnější naučný slovník na světě bude do budoucna vycházet čistě v digitální podobě.

Úctyhodně objemná encyklopedie vycházela tiskem dlouhých 244 let. Současné vydání o 32 svazcích je ale úplně poslední. Důvodem je nejen nezájem lidí, ale i snazší správa moderní elektronické verze, jež bude neustále aktualizována.

Encyclopaedia Britannica

Encyclopaedia Britannica je největší tištěná encyklopedie na světě. První vydání vyšlo v letech 1768-1771 v Edinburghu ve Skotsku ve třech svazcích jako výraz osvícenské snahy sebrat veškeré lidské vědění. Ještě neobsahovalo biografická hesla.

V roce 1901 práva na vydávání encyklopedie Britannica koupili američtí podnikatelé Horace E. Hooper a Walter M. Jackson. V roce 1911 vyšlo poprvé najednou všech 29 svazků 11. vydání.

Zdroj: Wikipedia.org

"Prodej tištěných encyklopedií byl v posledních několika letech naprosto zanedbatelný. Věděli jsme, že to musí přijít," řekl BBC Jorge Cauz, prezident vydavatelství.

Encyklopedie bude vycházet už jen v digitální podobě, nedávno byla například představena její verze pro tablety. Objemné svazky neposlaly do propadliště dějin jen nové technické vymoženosti a změna chování zákazníků, ale i nesporná výhoda online verze, kterou lze kdykoliv a velmi jednoduše aktualizovat.

"Tištěná encyklopedie je zastaralá už ve chvíli, kdy vyjede z tiskárny," vysvětluje Cauz. "Naopak on-line verze je průběžně doplňována." Její výhodou je i vyhledávání podle klíčových slov, které je na rozdíl od úmorného pátrání v rejstřících daleko rychlejší.

Naučný slovník ale není hlavním produktem společnosti Encyclopaedia Britannica. Firma se v současnosti zaměřuje především na výchovné programy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video