V izraelské Haifě v pátek ve věku 113 let zemřel nejstarší muž planety Jisrael...

V izraelské Haifě v pátek ve věku 113 let zemřel nejstarší muž planety Jisrael Kristal. | foto: Rodina Jisraela KristalaCreative Commons

Zemřel nejstarší muž planety. Izraelci Kristalovi bylo 113 let

  • 14
V izraelské Haifě v pátek ve věku 113 let zemřel nejstarší muž planety Jisrael Kristal. S odvoláním na jeho dceru Šulamit o tom informovala agentura DPA. Příští měsíc by Kristal, který přežil holokaust, oslavil 114. narozeniny.

Jako nejstarší muž na světě byl registrován v Guinnessově knize rekordů. Narodil se 15. září 1903 v polské vesnici Žarnów. Později se přestěhoval do Lodže, kde založil rodinu a také továrnu na cukrovinky. Za války byl i s manželkou deportován do Osvětimi. Za holokaustu přišel o ženu i o dvě děti. O zkušenosti z koncentračního tábora hovořil nerad. „Události jednoho dne v Osvětimi by vydaly na dvě knihy,“ řekl v jednom rozhovoru.

Do Izraele imigroval v roce 1950 se svou druhou ženou, usadil se v Haifě a i tam provozoval podnik na výrobu sladkostí.

Loni se o něm hovořilo v souvislosti s tím, že se stoletým zpožděním se rozhodl oslavit bar micva, tedy tradiční uvedení do dospělosti, které se provádí běžně u židovských chlapců, když je jim 13 let. V Kristalově případě „řádný termín“ připadl na období první světové války, takže oslava se nekonala. Jeho matka už v té době byla tři roky po smrti a otec narukoval do ruské armády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video