Kim Čong-il (vlevo), jeho otec Kim Ir-sen (uprostřed) a budoucí vládce KLDR Kim...

Kim Čong-il (vlevo), jeho otec Kim Ir-sen (uprostřed) a budoucí vládce KLDR Kim Čong-un | foto: Daily Telegraph

Nejmladší Kim zřejmě podstoupil plastiku, aby připomínal svého děda

  • 121
Kim Čong-un, nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a jeho budoucí nástupce v čele KLDR, si zřejmě nechal udělat plastickou operaci, aby více připomínal věčného severokorejského prezidenta Kim Ir-sena. První oficiální fotografie třetího z dynastie Kimů se objevila teprve minulý týden.

O chirurgickém zákroku u sedmadvacetiletého Kim Čong-una se začalo spekulovat v Jižní Koreji po vydání jeho oficiálních fotografií. Rodinná podoba mezi Kim Ir-senem a jeho vnukem na nich bije do očí.

Nejmladší z dynastie Kimů má stejně naducané tváře, dvojitou bradu i ústa stáčející se v koutcích dolů jako jeho dědeček. I účesem připomíná zakladatele diktátorského rodu - vlasy má pečlivě učesané dozadu, po stranách nakrátko sestřižené.

Reinkarnace Kim Ir-sena

Na několika málo dosud známých fotografiích přitom Kim Čong-un působí dojmem štíhlého teenagera, který svého dominantního děda ničím nepřipomíná. Proto jihokorejské noviny vyslovily domněnku, že podstoupil plastickou operaci. Nový vzhled mu má pomoci vylepšit pozici při přebírání moci po svém nemocném otci.

Vojáci severokorejské armády oslavují znovuzvolení Kim Čong-Ila šéfem Korejské strany práce (29. září 2010)Sjezd Korejské strany práce. Kim Čong-un třetí zleva. (30. září 2010)

Podle listu Dong-A Ilbo Pchongjang doufá, že pozici nejmladšího Kima upevní díky reinkarnaci zakladatele totalitního státu. "Mnoho lidí v Jižní Koreji si všimlo, že Kim Čong-unův obličej se od jeho mládí velmi změnil, především tvar jeho brady," řekl podle listu The Daily Telegraph Tošimitsu Šigemura, japonský odborník na KLDR.

O tom, že proces předávání moci v Severní Koreji začal, pochybuje jen málokdo. Na sjezdu Korejské strany práce, který se uskutečnil minulý týden v Pchjongjangu, byl Kim Čong-un jmenován místopředsedou Ústřední vojenské komise a čtyřhvězdičkovým generálem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video