Výherci "nejlepší práce na světě" dohromady v Sydney. Zleva Allan Dixon, Rich

Výherci "nejlepší práce na světě" dohromady v Sydney. Zleva Allan Dixon, Rich Keam, Elisa Detrezová, Roberto Seba, Greg Snell a Andrew Smith. | foto: Reuters

Získali nejlepší práci na světě. Budou jíst, obrážet party nebo kempovat

  • 59
Šéf zábavy, dobrodruh, profesionální jedlík, lifestylový fotograf, hlídač přírody nebo zvířat. To jsou práce snů, do kterých na půl roku za slušné peníze nastoupí šest šťastných lidí z celého světa a budou tak propagovat turismus v Austrálii.

Jedno z míst obsadí 34letý Brit Rich Keam. Bude jezdit po celé Západní Austrálii a hodnotit restaurace, vinařství a pivovary. Za půlroční "práci" dostane každý v přepočtu dva miliony korun na pobyt, dále mzdu a uhrazené náklady.

"Jídlo, cestování a dobrodružství miluju a k téhle práci mě to i přilákalo," říká čerstvý otec, který do konce roku nastoupí do své vysněné práce společně s přítelkyní a pětiměsíčním synem. "Jsem si jistý, že to bude tvrdá práce, ale taky zábava," řekl serveru Telegraph.co.uk.

Další půlroční kontrakt získal Andrew Smith ze Spojených států, který nastoupí na pozici "hlavní bavič" (Chief Funster). Má obrážet a hodnotit VIP akce a party v Sydney či organizovat místní festival a ohňostroj. Brazilec Roberto Deba má zase za úkol pracovat jako lifestylový fotograf, zaznamenávat kavárny, hudební festivaly a vůbec kulturní život v Melbourne.

Zbylá tři povolání jsou dobrodružnější povahy. Šestadvacetiletý Ir Allan Dixon bude "pracovat" jako dobrodruh v Severním Teritoriu, například kempovat ve volné přírodě nebo se setkávat s Aboriginci. Francouzka Elisa Deterezová bude rangerkou v národním parku na území Queenslandu, což obnáší například propagaci místní, mnohdy endemické, fauny a flory. Kanaďan Greg Snell získal post hlídače divokých zvířat, takže se bude starat o delfíny, lachtany nebo klokany na Klokaním ostrově v Severní Austrálii.

Náplní práce je kromě však užívání si také mediální výstup, tedy poskytování rozhovorů, fotografování a čilá komunikace na sociálních sítích.

Šestice šťastlivců prošla náročným výběrovým řízením, kterého se účastnilo 330 tisíc lidí ze 196 zemí a trvalo dva měsíce. Přihlásit se mohou samozřejmě i Češi, zájemci musí jen nahrát půlminutové video s vysvětlením, proč zrovna oni by měli práci dostat.

Soutěž poprvé vyhlásila agentura Tourism Australia v roce 2009 a po celém světě vzbudila velký ohlas, tedy splnila svůj účel. Tehdy vyhrál místo správce Hamiltonova ostrova na Velkém bariérovém útesu Brit Ben Southall. "Pro mě to bylo šest měsíců tvrdé práce," varoval své budoucí kolegy Southall, který má špatnou zkušenost s požaháním od jedovaté medúzy Irukandji. "Bylo to zaměstnání, které zabralo 18 až 19 hodin denně, sedm dní v týdnu," nechal se už dříve slyšet Southall. "Ale byla to velká zábava a nová zkušenost a to je přesně to, co noví výherci dostanou," řekl britskému serveru BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video