Nejkrvavější útok od stažení vojáků USA z iráckých měst si vyžádal 96 obětí

  • 105
Centrem Bagdádu otřásla série šesti mohutných explozí. Podle policie zemřelo nejméně 96 lidí a více než 550 je zraněných. Výbuchy poškodily i budovy v přísně střežené Zelené zóně, která je plná vládních úřadů a ambasád. Jde o nejkrvavější útoky od stažení amerických vojáků z iráckých měst na konci června.

"Dnešní akce odhalila nedbalost a díru v bezpečnostním systému, za kterou musí nést zodpovědnost irácká armáda," řekl místním médiím mluvčí bagdádské policie generálmajor Kasim al-Músáví v reakci na šest ohromných výbuchů, které otřásly Bagdádem.

Dnešní exploze mohou také výrazně oslabit důvěru ve vládu premiéra Núrího Málikího před parlamentními volbami, které se uskuteční v lednu. Počet násilných útoků se bude nejspíš v následujících měsících ještě zvyšovat.

Nekrvavější útok v Bagdádu od stažení amerických vojáků z iráckých měst si vyžádal desítky obětí (19. 8. 2009)

Nejkrvavější útok v Bagdádu od stažení amerických vojáků z iráckých měst si vyžádal desítky obětí (19. 8. 2009)

"Povstalci chtěli Iráčanům a vůbec celému světu poslat zprávu, že jsou pořád tady a že můžou znesnadnit další politický vývoj v zemi," vysvětlil odborník Hamíd Fahdel z univerzity v Bagdádu a dodal: "Útoky poukázaly na to, jak slabé jsou irácké bezpečnostní složky. Operace byla ohromná a dobře zorganizovaná."

Nejsilnější výbuch zahřměl dopoledne kolem desáté hodiny nedaleko iráckého ministerstva zahraničí, které se nachází na okraji přísně střežené Zelené zóny. Detonace zabila zhruba osmačtyřicet lidí a roztříštila okna v nedaleké budově iráckého parlamentu. Podle všeho nastražili teroristé bombu do zaparkovaného auta.

"Sklo v oknech ministerstva se náhle roztříštilo a zasypalo uvnitř sedící lidi. Mezi mrtvými jsem viděla ministerské úředníky, novináře i členy ochranky," sdělila jedna ze zaměstnankyň iráckého ministerstva zahraničí.

Výbuch poranil více než dvě stě čtyřicet lidí a počet zřejmě ještě vzroste v průběhu dne, kdy budou záchranáři vytahovat těla z trosek poškozených budov.

V severní části Bagdádu explodovala bomba nastražená v automobilu u ministerstva financí. Vyžádala si osmadvacet obětí a poničila řadu budov v okolí. Podle svědků úplně zkolabovala doprava na nedaleké dálnici. Několik míst v centru irácké metropole zasáhly minometné granáty.

Mezi terči byl úřad guvernéra a také několik vojenských kasáren. Nejméně jeden granát zasáhl v Zelené zóně i středisko OSN. Už před šesti lety objektem otřásl podobný výbuch, tehdy si vyžádal smrt několika lidí včetně zvláštního představitele pro Irák Sergia Vieiry de Mello.

Výbuch v Bagdádu poškodil řadu budov v Zelené zóně (19.8. 2009)

Výbuch v Bagdádu poškodil řadu budov v Zelené zóně (19. 8. 2009)

Tento měsíc přitom místní vláda oznámila, že má v plánu do čtyřiceti dnů odstranit ochranné zdi v Bagdádu, které alespoň částečně chrání některé městské části před bombovými útoky. Zkoordinovaná série útoků ale připomněla staré časy a znovu vyvolala otázku, zda si irácké bezpečnostní složky dokážou v zemi poradit i bez pomoci Američanů.

Povstalci se v poslední době zaměřovali spíše na menší cíle, například na mešity šíitských muslimů v hlavním městě nebo na severu země, kde povstalci, převážně z hnutí AL-Kajda, rozdmýchali nenávist mezi tamním kurdským a arabským obyvatelstvem.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale mluvčí policie Músáví oznámil, že iráčtí muži zákona zneškodnili jedno auto s bombou a zatkli přitom dva členy Al-Kajdy.

Vrcholní představitelé země začali z útoků obviňovat sousední státy, včetně Saúdské Arábie, Sýrie a Íránu, sdělila agentura Reuters. Podle všeho se ale snaží odvrátit pozornost od domácích problémů a sporů.

Úřady tvrdí, že jde o nejkrvavější útoky od stažení amerických vojáků z iráckých měst na konci června. Poslední podobně silný výbuch zažil Irák minulé pondělí. Při pumových útocích v Mosulu a Bagdádu zemřelo jednačtyřicet lidí a sto padesát lidí utrpělo zranění. - více čtěte zde

ATENTÁTY PO STAŽENÍ VOJÁKŮ USA Z IRÁCKÝCH MĚST

30. června - atentát v den stažení amerických sil: při explozi nálože v automobilu na rušném tržišti v severoiráckém Kirkúku zahynulo 26 lidí a na 70 dalších bylo zraněno.

9. července - nejméně 52 lidí zabily a na 100 dalších zranily bomby, které vybuchly v Bagdádu a na severu Iráku.

21. července - při sérii atentátů v Bagdádu a dalších městech zemřelo 21 lidí a na 120 bylo zraněno.

31. července - v okolí Bagdádu bylo při několika atentátech zabito 29 lidí, zejména šíitů.

7. srpna - nedaleko severoiráckého Mosulu bylo při explozi bomby u šíitské mešity zabito 37 lidí, dalších osm Iráčanů zahynulo při výbuchu v Bagdádu; zraněno bylo přes 300 lidí.

10. srpna - přes 50 mrtvých a asi 260 raněných si vyžádaly tři pumové atentáty u severoiráckého města Mosulu (zde zahynulo na 28 lidí) a několik útoků v Bagdádu (22 mrtvých). - více si přečtěte zde

13. srpna - dva sebevražední atentátníci zabili ve městě Sindžár na severu země (asi 400 km od Bagdádu) sebe a 21 dalších lidí.

19. srpna - podle předběžných zpráv nejméně 50 mrtvých a tři stovky zraněných při sérii teroristických útoků v centru Bagdádu. autor: ČTK

čerstvé zprávy na mobil

Objednejte si aktuální zprávy iDNES.cz na mobil jako SMS a MMS. Pro klienty O2 do konce srpna zdarma.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video