VIDEO: Na kalifornskou dálnici se zřítil cvičný letoun z druhé světové války

  • 76
Pozoruhodná podívaná se naskytla cestujícím, kteří v úterý odpoledne projížděli frekventovanou dálnici v Jižní Kalifornii. Na silnici se totiž zřítil historický letoun užívaný za druhé světové války. Jeho pilota se záchranným složkám podařilo z hořícího letadla vyprostit. Příčina nehody zatím není známa.

Hořící jednomotorový stroj typu North American T-6, který se používal ve druhé světové válce k cvičení amerických pilotů, se podařilo natočit jednomu z projíždějících řidičů. Záběry, které pořídil Arash Rahbary, ukazují letoun v plamenech nacházející se uprostřed rušné dálnice. O kuriózní nehodě informovala agentura AP. 

Na videu jde dokonce rozpoznat, jak se letadlu s přimalovanými německými výsostnými znaky odlomí ocas, který následně skončí na rozžhaveném asfaltu.

Losangeleská policie potvrdila, že se záchranářům podařilo pilota z hořícího vraku vyprostit. Příčina nehody prozatím není známá.

Otázku, kde se historický letoun poblíž kalifornské dálnice vzal, zodpověděl nedaleký letecký klub Condor Squadron, když potvrdil, že zřícené letadlo pochází z jejich sbírky. 

Condor Squadron je kalifornský klub sdružující milovníky letectví, kteří na památku pilotům druhé světové války pořádají vzpomínkové lety v renovovaných historických letounech. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video