Železná skulptura v australském Glenrowan připomínající událost, kdy zde padl

Železná skulptura v australském Glenrowan připomínající událost, kdy zde padl Kellyho gang. | foto: Profimedia.cz

Australský desperát Ned Kelly se po 132 letech dočká pohřbu

  • 1
Sto třicet dva let poté, co byl popraven slavný lidový hrdina Ned Kelly, budou jeho ostatky předány rodině. Australský Robin Hood, jak se muži přezdívalo, se tak konečně dočká regulérního pohřbu.

Stát Victorie, který se nachází na jihu nejmenšího kontinentu, vydal speciální nařízení, podle kterého má nynější vlastník ostatky vrátit do rukou Kellyho potomků.

Jeho tělo bylo exhumováno z masového hrobu před Pentridgeskou věznicí a majitel pozemku měl v plánu ho vystavit v muzeu či památníku věnovaném lidovému hrdinovi země.

"Rodina Neda Kellyho nyní zařizuje vše potřebné, aby mohl být náš předek konečně poklidně pohřben," sdělila britskému Telegraphu Ellen Hollowová, prapravnučka sestry australského psance.

Ned Kelly ve své době vzbuzoval kontroverzi. Někteří ho považovali za chladnokrevného zabijáka, který odpravil tři policisty, jiní v něm viděli bojovníka a lidového hrdinu, který se postavil koloniálnímu útlaku.

Kelly se narodil v roce 1854 či o rok později. Mimo zákon se dostal v roce 1878, kdy začal napadat místní zkorumpované policisty a hrabivé statkáře. Stal se symbolem lidového odporu irsko-australských osadníků proti britské vrchnosti. Osm tisíc liber na jeho hlavu byla největší kdy vypsaná odměna v celém britském impériu té doby.

Vraťte hlavu

Následujících osmnáct měsíců loupil Kellyho gang v bankách po celé zemi a jeho členové se stávali hrdiny pro obyčejné lidi. Poslední bitva mezi policií a gangem se strhla ve městě Glenrowan. Kellyho gang oděn do ikonického podomácku vyrobeného brnění zde definitivně padl, respektive tři jeho členové byli zabiti a sám vůdce zajat.

Kelly byl ihned oběšen a po smrti mu byla useknuta hlava, tělo pak skončilo v masovém hrobě. Ostatky byly přesunuty v roce 1929 a konečně exhumovány před třemi lety. Teprve loni bylo Kellyho tělo definitivně identifikováno (více zde). Oddělená hlava však stále chybí. "Apelujeme na toho, kdo ji má, aby ji rodině vrátil," prosí Hollowová.

Na plátnech kin se Ned Kelly poprvé objevil v roce 1906 v němém snímku Příběh Kellyho gangu, v 70. letech si slavného zbojníka zahrál zpěvák rockové skupiny Rolling Stones Mick Jagger. Naposledy se filmaři jeho dobrodružství chopili v roce 2003, kdy legendárního desperáta představoval dnes již zesnulý Heath Ledger.

Jihoaustralský stát Victoria, kde řídil Kellyho gang.

Jihoaustralský stát Victoria, kde řídil Kellyho gang.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue