Členky ruské punkové kapely Pussy Riot poté, co si u moskevského soudu

Členky ruské punkové kapely Pussy Riot poté, co si u moskevského soudu vyslechly rozsudek. (17. srpna 2012) | foto: Reuters

Nevytvářejte z Pussy Riot falešné modly, radil ruským novinářům Nečas

  • 828
Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot nejsou žádnými bojovnicemi za svobodu a lidská práva. Zneuctily pravoslavný chrám a byly za to, byť příliš přísně, potrestány. Na setkání s novináři to podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda řekl český premiér Petr Nečas, který je na návštěvě v Rusku. Přesné vyjádření posléze poslal premiérův tiskový odbor.

"Petr Nečas novinářům také poradil, aby nevytvářeli falešné modly," píše dále na webu stanice Rádio Evropa autor reportáže Michail Sokolov.

Tiskový odbor Úřadu vlády posléze poslal přepis Nečasova vyjádření. Premiér uvedl, že Česká republika i on osobně podporují ochranu lidských práv a základních demokratických hodnot.

"Na co jsem chtěl upozornit je, abychom se neupínali na falešné symboly. Zhanobit pravoslavný chrám nepovažuji za symbol boje za svobodu a lidská práva. Považuji to naopak za výraz nekulturnosti a hulvátství, který uráží náboženské cítění mnoha občanů Ruska. V tomto spatřovat symbol boje za lidská práva já prostě odmítám," prohlásil v Moskvě Nečas. 

"Na druhé straně velmi otevřeně říkám, že z našeho pohledu trest za tento krok byl nepřiměřený a zbytečně tvrdý," doplnil premiér.

Premiér kritizoval adorování Pussy Riot už loni

Nečas se vyjádřil kriticky k Pussy Riot už loni během zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Premiér tehdy uvedl, že je "nutné zabránit některým módním politickým projevům", které podle něj mají vliv na český export.

"Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," řekl loni v září šéf české vlády (více najdete zde).

Nečasova slova loni kritizovali kromě jiných i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek, který uvedl: "Takto se zahraniční politika dělat nedá. Budeme k smíchu."

Nečas se v Rusku sešel s Medveděvem i Putinem

Nečas je v Rusku na návštěvě. V pondělí se setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem v rezidenci v Gorkách u Moskvy (více čtěte zde). Odpoledne v černomořském letovisku Soči jednal s prezidentem Vladimirem Putinem.

Ten při setkání uvedl, že Rusko pokládá Českou republiku za tradičního partnera a spolupráci s ní přikládá velký důraz. Zároveň ocenil, že obchod mezi oběma státy už během loňského roku dosáhl předkrizové úrovně. Nečas zase označil Rusko za strategického hospodářského partnera.

Českého premiéra na cestě doprovází ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a na osmdesát českých podnikatelů, kteří plánují v Rusku uzavřít kontrakty úhrnem za miliardy korun. V úterý se Nečas v Petrohradu zúčastní konference o obchodní a ekonomické spolupráci obou zemí, ve středu zamíří do uralského Jekatěrinburgu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video