Premiér Petr Nečas a náčelník generálního štábu Petr Pavel při návštěvě

Premiér Petr Nečas a náčelník generálního štábu Petr Pavel při návštěvě Afghánistánu | foto: Generální štáb armády ČR

Nečas navštívil vojáky v Afghánistánu, část programu mu zhatil Taliban

  • 1836
Premiér Petr Nečas vůbec poprvé ve funkci navštívil české vojáky v Afghánistánu, kteří v hornaté zemi působí v mezinárodních jednotkách. K české jednotce ve Wardaku se předseda vlády nedostal z bezpečnostních důvodů, na místě v sobotu útočili sebevražední atentátníci.

Předseda vlády strávil sobotu na základně mezinárodních jednotek ISAF v Kábulu, v neděli se přesunul na základnu Shank v provincii Lógar. Doprovázel ho nový náčelník generálního štábu, bývalý výsadkář Petr Pavel.

"Česká republika tady vystupuje jako velice solidní a spolehlivý partner. Jednoznačně jsme přesvědčeni, že máme jít podle strategie 'společně dovnitř, společně ven'," uvedl premiér, který za výrazný český příspěvek mezinárodní misi označil například posílení leteckého poradního týmu v Kábulu o třicet specialistů.

USA zastavily výcvik rekrutů

Velení amerických sil v Afghánistánu zastavilo výcvik tisícovky nových rekrutů pro tamější ozbrojené síly. Američané totiž po sérii úmrtí vojáků zahraničních jednotek prověřují více než 27 tisíc vojáků, aby zjistili, zda nejsou nováčci napojeni na povstalecké hnutí Taliban, napsala agentura ČTK.
Nábor nových branců i operace už vycvičených mužů budou pokračovat.

Generál Petr Pavel doplnil, že vedení sil ISAF požádalo Čechy o vyslání policejního či kombinovaného týmu k základnímu výcviku policistů. Měl by to být tým zhruba 30 až 40 lidí. "Musíme zvážit, zda jsme schopni tento požadavek zrealizovat v kontextu našeho schváleného mandátu," řekl Pavel.

Čeští vojáci by se v budoucnu podle předsedy vlády Nečase měli stát vojenskými poradci. Přítomnost mezinárodních jednotek v Afghánistánu se totiž chýlí ke konci a stahování už naplánovali i Češi. Nyní v Afghánistánu působí kolem šesti stovek českých vojáků, do konce roku 2014 toto číslo má klesnout na 168 (více zde).

Premiér se setkal s vojáky v Kábulu a Lógaru, do provincie Wardak ale navzdory původnímu plánu neodcestoval. Během soboty tam totiž při útoku dvou sebevražedných atentátníků zahynulo patnáct Afghánců, na šest desítek útočníci zranili. Jeden český voják byl v době útoku v sobotu ráno přímo na napadené předsunuté základně. K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Taliban.

Premiér Petr Nečas v Afghánistánu

Českým vojákům ve Wardaku Nečas alespoň na dálku popřál hodně štěstí a šťastný návrat domů.

"I ten krátký pobyt silně umocňuje můj obdiv a poděkování našim vojákům, protože oni tady skutečně působí v nesmírně těžkých podmínkách, nasazují své zdraví a životy a jsou tady kvůli bezpečnosti Evropy, takže i České republiky," řekl předseda vlády.

Nečasova vláda na armádě šetří

Za vlády premiéra Petra Nečase Česko dál snižuje armádní rozpočet. Je pravda, že kabinet škrtá na všech frontách, nicméně podíl výdajů na ozbrojené síly je stále menší. V roce 2010 tvořil podíl výdajů ministerstva obrany na HDP 1,29 %, v roce 2010 klesl na 1,15 % a pro rok 2012 činí plánované výdaje 1,11 % HDP (tabulku najdete zde).

Tímto podílem patří Česko k těm zemím NATO, které na armádě šetří nejvíce. "S množstvím osob a peněz, co máme, jsme už klesli pod schopnost zajišťovat úkoly plynoucí ze zákonů, mezinárodních závazků a dohod," varoval po nástupu do funkce náčelník generálního štábu Petr Pavel (rozhovor s generálem čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue