Petr Nečas a Benjamin Netanjahu na tiskovce v rámci izraelské návštěvy v Praze

Petr Nečas a Benjamin Netanjahu na tiskovce v rámci izraelské návštěvy v Praze (17. května 2012) | foto: ČTK

Nečas: Izrael je v situaci jako Československo před druhou světovou

  • 284
Jako Československo v 30. letech. Tak vidí český premiér Nečas současné regionální postavení Izraele. Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro deník The Jerusalem Post ještě před čtvrtečním setkáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

"Velmi dobře chápeme, v jaké situaci je Izrael jako malá, demokratická země ve velmi nebezpečném regionu a s velmi nebezpečnými sousedy. Vzpomínáme si na naši situaci ve 30. letech, když mělo malé, demokratické Československo sousedy, kteří ho chtěli zničit nebo zabrat část našeho území," řekl Nečas.

Obavy z íránského jaderného programu byly jedním z témat pražského jednání obou premiérů.

Nečas jeruzalémskému listu také sdělil, že hodlá téma Íránu nastolit při svém příštím setkání s novým francouzským prezidentem Françoisem Hollandem "a dalšími hlavami evropských států na příštím společném setkání a také na summitu NATO v Chicagu".

ČR má prý větší vliv v EU, a proto se s ní vyplatí spolupracovat

List v článku rovněž cituje generálního tajemníka Evropského židovského fondu Arieho Zuckermana, podle něhož Česká republika stále víc ovlivňuje dění v Evropské unii.

"Nejsilnějšími ekonomikami zůstávají Francie, Německo a Británie, země jako Španělsko a Itálie přišly o značný vliv a získaly ho státy, kterým se daří lépe - Česká republika, Polsko, Nizozemsko a Dánsko. Tato změna mocenské rovnováhy spolu s příznivým postojem České republiky k Izraeli vyvolává u židovských představitelů a také u izraelské vlády zájem o hlubší vztahy," tvrdí Zuckerman.

Tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus listu řekl, že česká vláda má "zájem poučit se ze zkušenosti Izraele jako novodobého státu". "Obdivujeme úspěch Izraele," řekl Kraus. Jediný, kdo se k prohlubování vztahů k Izraeli staví rezervovaně, je podle něj ČSSD, protože "někteří její politici jsou ovlivněni Bruselem".

Kraus řekl, že někteří sociálnědemokratičtí poslanci Evropského parlamentu nedávno hovořili o potřebě "vyváženější politiky vůči Izraeli". "To je ale slovník, který se liší od toho používaného v Británii, Francii a Belgii," řekl Kraus izraelskému listu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video