Jednotka Navy Seals. Ilustrační snímek | foto: U.S. NAVY

Dopadli Usámu bin Ládina, nyní vojáky slavné jednotky vyšetřují z vraždy

  • 70
Americká armáda znovu prošetřuje podezřelou smrt nadrotmistra speciální jednotky Zelených baretů Logana Melgara během mise v africkém Mali v loňském roce. Případ je o to pikantnější, že dva vyšetřovaní vojáci pocházejí ze slavné jednotky Navy SEAL Team 6, která v roce 2011 dopadla a zneškodnila nejznámějšího teroristu světa Usáma bin Ládina.

V noci 4. června 2017 zemřel v sídle amerického velvyslanectví v Bamaku v  Mali 34letý nadrotmistr speciální vojenské jednotky přezdívané „Zelené barety“ Logan Melgar na následky udušení. O tři měsíce později armádní vyšetřovací tým zveřejnil informace o incidentu. 

Navy SEALs

- oficiálně United States Navy’s Sea, Air, and Land Teams (Námořní, vzdušné a pozemní týmy Námořnictva Spojených států amerických), primární vojenský útvar speciálních sil Námořnictva USA

Zelené barety

- neoficiální název používaný pro některé speciální jednotky (Special Forces) Armády USA, kterým bylo v 60. letech dovoleno nosit zelené barety. Byly zapojeny do akcí během války ve Vietnamu, konfliktů v Iráku, Bosně, Afghánistánu, Haiti nebo Panamě. V závislosti na politice a zájmech USA pomáhaly dokončit převrat nebo podporovaly povstalce.

Tony DeDolph z jednotky SEAL přiznal, že byl inkriminovanou noc v Melgarově pokoji a zápasil s ním. Poté měl do pokoje vstoupit i jeho kolega Adamcranston Matthews a zřejmě Melgarovi udělili „lekci“. Podle jejich verze společně zápasili na jedné hromadě, poté spadli na postel, a když vstali, tak Melgar nedýchal. Oba vojáci tvrdí, že se pokušeli o resuscitaci, avšak marně. 

Vojenský lékař každopádně označil Melgarovu smrt jako „vraždu udušením“.

Podle svědka měli DeDolph a Matthews s Melgarem spory a vyhrožovali mu. Dokonce měl prý DeDolph později prohlásit, že „Melgara uškrtil a použil při tom lepící pásku.“ Podle některých zdrojů Melgar zjistil, že DeDolph a Matthews zpronevěřili peníze z fondu určené pro místní informátory. Melgar v Mali poskytoval zpravodajské informace americkému velvyslanci o islámských extremistech, zatímco členové jednotky SEAL zde působili na tajné misi.

„Nekomentujeme probíhající vyšetřování,“ vzkázal k případu mluvčí Námořní vyšetřovací služby (NCIS) Adam Stump serveru NBC News. A stejně skoupý na informace byl i mluvčí námořního velitelství pro zvláštní operace Nick Mannweiler. „Naším pravidlem je nekomentovat probíhající vyšetřování.“

Bývalý velitel speciálních operací v Africe, brigádní generál Donald Bolduc, NBC News potvrdil, že členové speciálních jednotek mají přístup k penězům, které jsou připraveny pro jejich potřeby v zemích jako Mali. „Pokud je pravda, že členové Navy SEAL jsou zodpovědni za smrt nadrotmistra Melgara, bude to obrovská tragédie a něco, co jsem ve své dlouhé kariéře v armádě nezažil,“ prohlásil Bolduc.

Jednotka Navy SEAL Team 6 v roce 2011 dopadla a zneškodnila bin Ládina:

30. října 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video