U irácké Sámary se shromažďují jednotky irácké armády a připravují protiútok...

U irácké Sámary se shromažďují jednotky irácké armády a připravují protiútok proti vzbouřencům (20. června) | foto: Reuters

Do Iráku nečekaně dorazil šéf americké diplomacie

  • 32
Americký ministr zahraničí John Kerry přicestoval bez předchozího ohlášení do Iráku, kde vládní síly bojují se vzbouřenci. Bude jednat s premiérem Núrím Málikím. Jižně od Bagdádu pobili neznámí útočníci desítky iráckých vězňů.

Americký ministr zahraničí John Kerry přicestoval bez předchozího ohlášení do Iráku, kde vládní síly bojují se vzbouřenci. Bude jednat s premiérem Núrím Málikím.

Boje v Iráku

Jak oznámila stanice CNN, Kerry chce premiéra přesvědčit, aby urychlil sestavení vládní koalice. V zemi se konaly 30. dubna parlamentní volby, v nichž Málikího strana získala nejvíc hlasů. Koaliční partnery se ale premiérovi zatím najít nepodařilo.

USA chtějí, aby Málikí do nové vlády zapojil zástupce všech etnických a náboženských skupin. Současnou situaci, kdy západ a sever Iráku zabírají ozbrojení sunnitští radikálové, USA přičítají chybné Málikího politice vůči menšinovým iráckým sunnitům.

Kerryho setkání s premiérem trvalo hodinu a 40 minut a když po něm ministra k autu doprovázel šéf irácké diplomacie Hošjar Zibarí, řekl o rozhovoru Kerry: "Bylo to dobré."

Americký ministr přiletěl na Blízký východ v neděli a cestu zahájil v Káhiře. Řekl tam, že USA nehodlají určovat, kdo bude vládnout v Bagdádu. Přiznal ale, že USA zaznamenaly nespokojenost s Málikího vládou mezi Kurdy, sunnity i některými šíity. Spojené státy si dle ministra přejí, aby Iráčané našli "vedení, které bude co nejširší a bude se o moc dělit".

Agentura Reuters napsala, že už i v Málikího kruzích se hovoří o tom, že USA diplomatickou cestou daly najevo, že by byly otevřené tomu, kdyby premiér odstoupil. Nedávná setkání amerických představitelů s iráckými byla podle Reuters napjatá. Američané dali najevo, že Málikí musí odstoupit, jestliže se mu nepodaří získat v parlamentu dostatek spojenců. USA ale tyto zprávy popírají.

Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) od začátku roku obsazuje západní provincii Anbár a má podle stanice BBC pod kontrolou už 90 procent jejího území. Čtrnáct dní pak skupina postupuje severem země k metropoli Bagdádu a za "svou" prohlásila celou severní provincii Ninive včetně jejího střediska Mosulu.

Masakr vězňů

Neznámí ozbrojenci v pondělí zabili jižně od Bagdádu 70 vězňů převážených do jiné věznice. S odvoláním na iráckou policii o tom informovala stanice BBC. Agentura AFP má informaci, že při útoku přišlo o život 23 vězňů.

Motiv útočníků není jasný. Incident se podle zdrojů AFP stal v provincii Babylón. Od začátku ofenzívy ISIL je to druhý útok na irácké vězně. Minulý týden v provincii Dijála severně od Bagdádu při útoku na věznici zahynulo 44 vězňů.

Tento incident nebyl dodnes jednoznačně vysvětlen. Vláda tvrdí, že trestanci přišli o život, když se ISIL snažila věznici dobýt. Radikálové však oznámili, že vězně při pokusu o útěk zabili vojáci.

Ofenziva islamistů v Iráku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video