NATO pokračuje ve sběru zbraní

Jednotky NATO v Makedonii obnovily shromažďování zbraní od albánských povstalců. Oznámil to mluvčí aliance ve Skopji. Dobrovolné odzbrojování vzbouřenců pokračuje den poté, co makedonský parlament odhlasoval změnu ústavy, což umožní začlenit do ní proalbánské reformy.

"Sběrná místa byla otevřena a shromažďování obnoveno," řekl bez dalších podrobností mluvčí aliance Paul Burns.

Několik hodin po hlasování makedonského parlamentu otevřeli britští vojáci nové sběrné středisko u obce Raduša. To má být v provozu tak dlouho, jak to bude nutné. Středisko leží v hornaté oblasti zhruba dvacet kilometrů severozápadně od Skopje, kde se v červnu a červenci vedly prudké boje mezi povstalci a armádou.

Kolem střediska udělali britští a nizozemští příslušníci NATO dvojitý bezpečnostní kordon, jeden zhruba v kilometrové a druhý v pětikilometrové vzdálenosti.

Makedonie hlasovala pro mír

Velitel jednotky NATO Barry Johnson prohlásil, že Albánci by měli odevzdat ve sběrných střediscích i zbraně, které ukořistili makedonské armádě. Podle předběžné dohody se povstalci zavázali, že odevzdají dvě bojová vozidla pěchoty a dva transportéry, které vojákům vzali.

Severoatlantická aliance vyslala do Makedonie v rámci operace Hlavní sklizeň na 3300 vojáků, kteří mají demobilizovat albánské rebely do konce září. V první etapě operace, která proběhla od 27. do 29. srpna, byly zbraně shromažďovány ve třech sběrných střediscích u Kumanova (sever), Tetova (severozápad) a Gostivaru (západ).

Dosud bylo vybráno zhruba 1200 z předpokládaného počtu 3300 zbraní.

Albánští povstalci s ukořistěným tankem makedonské armády ve vesnici Raduša severně od Skopje čekají na výsledky zasedání makedonského parlamentu, jehož poslanci 6. září schválili reformu ústavy zajišťující zvýšení práv albánské menšiny. (7. září 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video