Příznivců extremistického Zlatého úsvitu stále přibývá.

Příznivců extremistického Zlatého úsvitu stále přibývá. | foto: Reuters

Politika pěstí a facek. Zlatý úsvit vsadil na násilí a jeho obliba stoupá

  • 69
Půl roku od doby, kdy do nově zvoleného řeckého parlamentu v sevřeném šiku poprvé vpochodovalo osmnáct poslanců extremistického Zlatého úsvitu, se začínají naplňovat nejhorší obavy z jejich působení.

Čtyři z poslanců Zlatého úsvitu už byli zbaveni imunity, aby mohli čelit obviněním z násilných útoků. A pátý o beztrestnost zřejmě přijde poté, co zaútočil bičíkem na starostu města Korint.

Aby toho nebylo málo, je vůdce strany schopen pozdravit shromáždění svých mladých příznivců rukou nataženou po nacistickém vzoru. A jeho žena, která v parlamentu zasedá taktéž, pak klidně v plénu před poslanci označí imigranty za "podlidi". Další poslanec Zlatého úsvitu pak trvá na tom, že řecký basketbalista tmavé pleti hrající za národní tým přes dvanáct let, se přece nemůže za Řeka vůbec považovat.

Ruce pryč!

Původně malá okrajová strana pronikla do parlamentu v květnových volbách, ve kterých získala sedm procent hlasů. Po neúspěších se sestavením vlády se volby opakovaly a Zlatý úsvit svou popularitu jen potvrdil. V parlamentu platí za nesociální a podivínskou stranu, jejichž poslanců se ti ostatní štítí a nehodlají s nimi jednat. Dokládá to i fakt, že zatímco všechny ostatní parlamentní strany mají své kanceláře v prvním patře, Zlatý úsvit jako jediný zůstává v přízemí. Oproti běžným zvyklostem řečtí poslanci Zlatému úsvitu svými hlasy neumožnili zaujmout jedno z míst po boku předsedy sněmovny.

Situace je podle britského deníku The Times tak vážná, že se řecký ministr pro veřejný pořádek Nikos Dendias rozhodl odebrat poslancům Zlatého úsvitu bodyguardy. Ti situaci okolo svých svěřenců stejně příliš nezvládali.

Ministr svůj krok podložil celkem patnácti případy, kdy poslanci Zlatého úsvitu vyvolali nějakou rvačku, šest z těchto událostí se přitom odehrály přímo v zasedacím sále.

"Tihle lidé byli násilníky už dlouho předtím, než se stali poslanci," popisuje Dimitri Psarras, který je autorem nové publikace zabývající se tímto extremistickým politickým uskupením pod názvem "Černá kniha Zlatého úsvitu".

"Zlatý úsvit je opravdové neonacistické hnutí," nebere si servítek. "Nejsou to fašisté či extrémní pravičáci. Je to organizace, která se stále vzhlíží v Hitlerovi a jeho ideologii. Stoupenci čtou díla Alfreda Rosenberga i Josefa Goebbelse. Násilí je výrazem jejich politiky," argumentuje Psarras.

Svět se s "politikou" Zlatého úsvitu poprvé seznámil, když mluvčí poslaneckého klubu Ilias Kasidiaris zfackoval v přímém přenosu poslankyni komunistické strany Lianu Kanelliovou. Video se okamžitě objevilo na internetu (podívejte se zde). 

"Začal fackou. Druhý a třetí úder ale byl pěstí," popsala Kanelliová britskému listu. "Měla jsem z toho modřiny dalších dvacet dní. Mám sedmnáctiletého syna, který dělá kickbox, takže jsem naštěstí věděla, že se mám bránit zvednutýma rukama."

Popularita strany se zdvojnásobila

Ilias Kasidiaris je jedním ze čtyř poslanců zbavených imunity, není to však pro výše zmíněné napadení v přímém přenosu, ale pro jinou, pět let starou událost. Tehdy skupina násilníků zaútočila na univerzitního profesora. Podle obžaloby k činu využila Kasidiarisovo auto. Ten však obvinění, že svůj vůz k činu zapůjčil, odmítá.

Zbylí tři poslanci, včetně blackmetalového kytaristy George Germenise (více o něm čtěte zde), přišli o beztrestnost kvůli tomu, že rozmlátili pouliční stánky imigrantských prodejců. Prý neměli potřebné povolení.

Zprávy o neuvěřitelném chování představitelů Zlatého úsvitu však s popularitou strany nic nedělají, spíše naopak. Podle údajů deníku The Times nyní průzkumy popularity postrkují neonacisty se 14 procenty na třetí místo, hned za vládnoucí Novou demokracii a opoziční Syrizu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue