Měsíc

Měsíc | foto: NASA/JPL

NASA potřebuje moč, aby mohla testovat vesmírné záchodky

  • 5
Speciální příspěvky potřebují američtí stavitelé nového vesmírného plavidla, které by mělo dopravit astronauty na Měsíc: spoustu moči, píše agentura AP.

V rámci práce na nové vesmírné raketě Orion proto vyzvali zaměstnance Johnsonova vesmírného střediska v texaském Houstonu, aby jim dodali 30 litrů moči denně, a to dokonce i o víkendech.

S jejich pomocí chtějí vyřešit naléhavou otázku - jak se ve vesmírném plavidle, které bude "parkovat" ve vesmíru až šest měsíců, zatímco astronauti budou zkoumat Měsíc, zbavit nastřádané moči, vysvětluje John Lewis z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

"Moč působí problémy, protože je plná pevných látek," říká Lewis. Tyto pevné látky pak ucpávají odváděcí systém, takže udržet zařízení pro zpracování lidského odpadu čisté "je skutečně výzva".

NASA se s žádostí o produkty vyměšovacího systému obrací na své zaměstnance pravidelně, kdykoli potřebuje otestovat systém kosmických záchodků, protože "falešnou moč nevyrobíte", dodává Lewis.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video