Naréndra Módí. Hvězda indických voleb a téměř jistě nový premiér více než

Naréndra Módí. Hvězda indických voleb a téměř jistě nový premiér více než miliardové země. | foto: Reuters

Naréndra Módí: bývalý prodavač čaje se chystá na funkci premiéra Indie

  • 8
Indie sčítá výsledky voleb. Podle předběžných odhadů stane v čele druhé nejlidnatější země světa Naréndra Módí, schopný ekonom, který se vypracoval z chudého prodavače čaje. Na jeho kariéře však ulpěl jeden velký škraloup: masakr muslimů ve státě Gudžarát před dvanácti lety.

Drtivá většina povolebních průzkumů naznačuje, že jasným vítězem indických parlamentních voleb bude právě Módího opoziční Indická lidová strana (BJP). Na to už reagovaly indické akciové indexy, které s vidinou s oživení ekonomiky v posledních dnech posílily.

Mamutí volby

Indické parlamentní volby, které v devíti etapách trvaly více než pět týdnů, skončily v pondělí. Během mamutí akce odevzdalo svůj hlas rekordních 551 milionů voličů. Oficiální výsledky by měly být zveřejněny v pátek. Koalice vedená Módího Indickou lidovou stranou (BJP) by podle odhadů měla získat parlamentní většinu 272 křesel.

Analytici varují, že odhady výsledků v Indii bývají velmi nepřesné. "Teprve po zveřejnění konečných výsledků budeme vědět, jestli 'vlna Módího popularity' byla skutečná. Pořád je ještě možné, že tu vlnu vytvořila média, že byla umělá," prohlásil politolog pracující pro CSDS Pravín Ráj.

zdroj: ČTK

Naréndra Módí je ztělesněním změny a jak se zdá, Indové unavení stávajícím vedením a horšící se ekonomickou situací, na to slyší. Nezaměstnanost, rozšířená chudoba, vztek na zkorumpované politiky a tristní postavení žen, to jsou jen některé nejkřiklavější neduhy indické společnosti. A BJP v čele s Nárendrou Módím voličům nabídla recept.

Módí si udělal jméno jako architekt hospodářského zázraku v Gudžarátu, kterému přes dvanáct let šéfuje. Šedesátimilionový stát na západě Indie vzkvétá a prošedivělý  politik stejné úspěchy slibuje pro celou více než miliardovou zemi. 

Ke cti je mu fakt, že se do vrcholné politiky vypracoval doslova od píky: jako dítě pomáhal otci s prodejem čaje na nádraží. V zemi, kde je politika výsadou bohatých elit, si svým vyjímečným příběhem zajistil sympatie milionů voličů.

Gudžarát je ovšem i největší skvrnou na Módího jinak zářivé kariéře. V roce 2002 se v tomto rodném státě Mahátmy Gándhího odehrál tragický masakru muslimů. Při násilnostech vyprovokovaných hinduistickými nacionalisty zemřelo asi tisíc lidí. Vláda, v jejímž čele nestál nikdo jiný než Nárendra Módí, pogromu nezabránila.

Módí v souvislosti s krveprolitím nikdy odsouzen nebyl, podíl některých členů jeho někdejší vlády je nepopiratelný stejně jako fakt, že jeho nečinnost k ochraně nevinných lidí nijak neprospěla. Módího stoupenci tvrdí, že politik prošel za dvanáct let vývojem a od hinduistického nacionalismu upustil.

A to je minimálně, alespoň co se veřejných vystoupení týká, pravda. Slova jako hinduismus, hindutva (radikální hinduistická ideologie) z jeho slovníku zcela zmizela. A na Módího stranu se postavilo dokonce i několik vlivných muslimů. Zdá se, že ekonomická témata v zemi, jež se ocitla ve slepé uličce, převážila nad obavami o sekulární charakter země.

Na černé listině USA

Zajímavý je postoj Spojených států, které Módímu kvůli masakru v Gudžarátu donedávna zakazovaly vstup na své území. Přesněji řečeno do února, kdy už se o Módím mluvilo jako o možném příštím premiérovi Indie. Americký prezident Barack Obama směrem k Dillí v úterý prohlásil, že Bílý dům bude s novou vládou úzce spolupracovat. 

Kritici Módímu vyčítají také jeho autoritářský přístup. Právě nekompromisnost  a tvrdost je však podle jeho stoupenců, přesně to co současná Indie potřebuje. To že se v čele jaderné velmoci dlouho žádný neobjevil, zpochybňuje málokdo.

Pokud se první odhady potvrdí, bude to znamenat historickou porážku současné vládní strany Indický národní kongres (INS). Ten do boje proti tvrdému Módímu nasadil podle tradice člena slavné dynastie Gándhí-Nehrú.

Čtřiačtyřicetiletý Ráhul Gándhí se však projevil jako slabý volební lídr. Jen málokoho přesvědčil, že o politiku má upřímný zájem a jeho kandidatura na post ministerského předsedy není jen povinností plynoucí z tradice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: premiér

Video