Aukční síň vydražila Napoleonův klobouk z bitvy u Waterloo

  • 2
V Lyonu se v dražbě prodal v přepočtu za devět milionů českých korun klobouk Napoleona Bonaparteho, který měl údajně na hlavě při bitvě u Waterloo. Za patnáct let vlády měl císař asi 120 podobných klobouků. Dochovalo se devatenáct z nich.

V lyonské dražbě se prodal za 350 tisíc eur (devět milionů českých korun) včetně aukční přirážky dvourohý klobouk. Měl ho na sobě údajně francouzský vojevůdce a císař Napoleon Bonaparte při bitvě u Waterloo v roce 1815. 

„Je to klobouk, jehož vlastníkem byl opravdu nejspíš Napoleon. Po porážce v bitvě u Waterloo jej na místě sebral kapitán holandských dragounů. Od té doby se předával z generace na generaci až do konce minulého století, kdy byl prodán současnému majiteli, francouzskému sběrateli historických předmětů,“ řekl Étienne De Baecque z aukční síně De Baecque et Associés.

Za patnáct let své vlády císař použil přibližně 120 takových klobouků. V případě devatenácti z nich, které se dochovaly, mají vědci za to, že opravdu patřily Napoleonovi. 

Částka, která padla na pondělní aukci ale není rekordní. V roce 2014 koupil jeden jihokorejský podnikatel Napoleonův klobouk stejného typu za 1,8 milionu eur (asi 47 milionů korun). Tato pokrývka hlavy ale byla v lepším stavu než klobouk prodaný v lyonské aukci a byla součástí prestižní sbírky monacké knížecí rodiny.

Bitva u Waterloo znamenala pro Napoleona definitivní porážku. Přestože jeho soupeř vévoda z Wellingtonu neměl přesilu v mužích ani výzbroji, obrátila se tentokrát k rodákovi z Korsiky štěstěna zády. O čtyři dny později abdikoval a byl odvezen na ostrov Svatá Helena


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue