Satelitní snímky letecké základny Saki na Krymu, na kterém jsou vidět seřazená...

Satelitní snímky letecké základny Saki na Krymu, na kterém jsou vidět seřazená ruská vojenská letadla. (16. dubna 2021) | foto: Maxar Technologies

Rusko přemísťuje na základny na Krymu vojenská letadla, ukázaly snímky

  • 423
Rusko v posledních týdnech přemístilo na poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, a rozšiřuje tak své možnosti politického zastrašování či vojenské intervence, napsal list The Wall Street Journal s odkazem na komerční satelitní snímky. Na fotkách jsou vidět vojenské stíhačky, výsadková letadla, bitevní vrtulníky nebo vojenské nemocnice.

Snímky ranveje na Saki, jedné z vojenských základen na Krymu, byly pořízeny mezi 27. březnem a 16. dubnem společností Maxar Technologies.

Na nových fotografiích jsou vidět seřazené bitevníky Su-30, které na snímcích z konce března nebyly. Kromě zmíněných stíhaček Su-30 jsou v regionu k vidění také Su-34, Su-27, Su-25 a Su-24.

Podrobný pohled na ruské výsadkové jednotky na manévrech během ruských vojenských cvičení ve výcvikovém prostoru Angarskij na Krymu (15. dubna 2021)

Další ruská technika a infrastruktura na Krymském poloostrově zahrnuje mimo jiné výsadková letadla, bitevní vrtulníky, drony nebo vojenské nemocnice, dokládají podle The Wall Street Journal snímky.

„Vhodně rozmístili různé elementy vzdušných sil, které by byly zapotřebí pro získání převahy ve vzdušném prostoru nad bitevním polem a pro podporu pozemních vojsk,“ uvedl Philip Breedlove, který sloužil jako vrchní velitel sil NATO v Evropě, když ruské síly v roce 2014 obsadily Krym.

Podle Breedlovea snímky ukazují, že ruské jednotky nejsou připraveny k okamžitému útoku. Moskva však podle něj má více možností zahájení vojenských akcí.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době vyostřuje. Pentagon uvedl, že Rusko nyní koncentrovalo v oblasti větší síly než před sedmi lety, kdy anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý pozval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se s ním setkal na ukrajinském Donbasu, kde sílí konflikt mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty, a projednal s ním snížení napětí.

Ukrajina chce zabránit válce. Prezident Zelenskyj pozval Putina na Donbas

Kyjev a proruští separatisté na východě země se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Rusko podle Zelenského odmítlo podpořit oznámení o úplném klidu zbraní, na němž se přitom na zasedání shodli poradci zemí takzvané normandské čtyřky, kam patří spolu s Ukrajinou, Francií a Německem také Rusko.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý novinářům řekl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 tisíc vojáků. Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za několik týdnů ukončí a hovoří naopak o provokacích ze strany západních zemí.

13. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video