(ilustrační snímek) | foto: AP

Ruští námořníci zajatí v Africe jsou doma. O jejich svobodu se vyjednávalo

  • 71
Žádná bojová operace se za jejich svobodu nekonala. Jejich propuštění se muselo pečlivě vyjednat. Nikde není ani zmínka o tom, že by se za ně platilo výkupné. Zadarmo to ale bylo jen těžko. Řeč je o ruských námořnících, které začátkem ledna zajali piráti u břehů západoafrického Beninu.

Muži se už vrátili do vlasti, informovala ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na ruské diplomaty.

„Ruští občané, členové posádky kontejnerové lodi Mandy, které piráti zajali 2. ledna v Guinejském zálivu, byli podle ruského velvyslanectví osvobozeni 28. ledna. Nyní jsou námořníci v Rusku a jejich zdravotní stav je uspokojivý. Moskva vyjadřuje vděčnost všem, kdo k osvobození Rusů přispěli,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

30.ledna 2019 v 16:47, příspěvek archivován: 31.ledna 2019 v 11:37

RT "RT Gidi_Traffic: "Austynzogs: Gidi_Traffic The 6 Russian crew of container ship MSC MANDY, kidnapped in Gulf of Guinea on Jan 2, were released, according to Russian Embassy in Nigeria https://t.co/GKi8HW1aX8"

Ministerstvo ale podle serveru Newsru.com nesdělilo, zda příbuzní námořníků zaplatili požadované výkupné. S piráty přes prostředníka jednalo rejdařství, které plavidlo vlastní. Loď mezitím odplula z beninských vod, už pod velením nového kapitána.

Podle dřívějších informací ruské ambasády v Beninu při útoku na plavidlo u západních břehů Afriky unesli piráti šest ruských námořníků z posádky čítající celkem 24 členů. Mezi unesenými byl i kapitán plavidla.

Únosy jsou v oblasti západního pobřeží Afriky stále poměrně časté. Nezřídka bývají unesení námořníci zavlečeni na pevninu, aby pak za ně bylo požadováno výkupné. Často také piráti uloupí náklad lodi.

Když somálští piráti vydávali unesený tanker:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video