Na Kubu z Namibie pojedou i žirafy

Na Kubu z Namibie pojedou i žirafy | foto: Profimedia.cz

Noemova archa ožívá. Namibie v ní přepraví 148 zvířat na Kubu

  • 14
Noemova archa vstane z mrtvých, a to v moderní podobě. Namibijská vláda totiž plánuje leteckou přepravu 148 zvířat z místní rezervace na dalekou Kubu. Jejich snaha se ale nesetkává s pochopením ochránců zvířat.

Lvi, sloni, opice a dalších třiadvacet zvířecích druhů se vydá na dlouhou leteckou cestu směrem do hlavního města Kuby Havany. Přesun zvířat tak završí tři roky starou dohodu, kterou uzavřel současný kubánský prezident Raul Castro s namibijskými politickými činovníky.

Na Kubě čeká zvířecí přistěhovalce rozlehlá plocha Národního zooparku, který se nachází na okraji Havany. Dosud v něm žije přes 850 exemplářů několika desítek zvířecích druhů.

Noemova archa

Biblické vyprávění připisuje stavbu archy Noemu, který tak učinil na Boží příkaz, aby se spolu s dalšími sedmi lidmi a zástupci zvířat zachránil před potopou, která měla zničit zkažený svět. Noe měl přivést do archy ze všech živočišných druhů po dvou jedincích (samec a samice), z některých druhů (pro pozdější obětní použití) po sedmi.

Zdroj: Wikipedia.org

Namibijský ministr životního prostředí Netumbo Nandi-Ndaitwah pro server Daily Telegraph uvedl, že celá nákladná operace bude hrazena ze skromného rozpočtu africké země. Celkové výdaje ale neuvedl. Darování velkého počtu zvířat může být symbolickým poděkováním za Kubánskou účast při namibijské válce o nezávislost.

Odchyt zvířat začal na území namibijského parku Waterberg Plateau již tento týden, jejich přesun na Kubu by pak měl proběhnout na konci letošního roku. Kubánští zoologové pak budou po následujících čtrnáct dní první odchycené exempláře bedlivě studovat.

Z počínaní obou států ale nemají radost zástupci organizací na ochranu zvířat. Podle vyjádření jejich členů pro zvířata nebudou po jejich převozu na Kubu zajištěny vhodné podmínky pro život. Kritizují pak také samotný dlouhý letecký převoz.

"Je smutné sledovat, jak jsou zvířata násilím odvlečena z jejich přirozeného prostředí a poslány do cizí země, kde jim bude odepřena svoboda a budou trvale závislé na pomoci lidí," popisuje mluvčí namibijských ochránců zvířat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video