(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

V Namibii našli přes 100 mrtvých hrochů, zřejmě je zabil antrax

  • 23
V národním parku Bwabwata na severovýchodě Namibie bylo minulý týden nalezeno 107 mrtvých hrochů. Podle místních úřadů je nejspíše zabilo bakteriální onemocnění sněť slezinná, jinak zvané antrax. Informovala o tom v pondělí agentura AFP.

„Minulý týden uhynulo více než 100 hrochů. Příčinu jejich úmrtí neznáme, ale máme podezření, že jde o antrax,“ uvedl ministr životního prostředí Pohamba Shifeta. Na fotografii na webu namibijského deníku New Era je vidět několik hroších těl, jak leží na zádech či na boku v řece Okavango. Hrochů mohlo podle ministra zahynout ještě více, některé mrtvoly už totiž mohli sežrat krokodýli.

Bakterie způsobující sněť slezinnou se vyskytuje převážně v místech se suchým klimatem, zejména pak ve stojaté vodě, jakou lze nalézt v okolí řeky Okavango. „Je to situace, kterou dobře známe. Už jsme ji viděli v Zambii a nastává hlavně při takto snížené hladině řeky,“ uvedl Colgar Sikopo z ministerstva životního prostředí.

Antrax zasahuje zejména hospodářská zvířata, může ale způsobit vážné problémy i člověku. Podle Sikopa by ale „lidé neměli propadat panice, protože turismus nebude ohrožen“. Jedinou hrozbou je údajně konzumace masa uhynulých hrochů.

V Namibii podle AFP žije zhruba 1300 hrochů. Země je pro svou rozmanitou faunu či majestátní písečné duny populární turistickou destinací.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video