Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad městem božských žigulíků se vznáší strach

  10:29
Neměl jsem to říkat. Neměl jsem se taxikáře v žertu ptát, zda jeho rozvrzaná prastará lada opravdu dojede z letiště do města. Zatvářil se nasupeně, sevřel volant a vyrazil do tmy. Když ono mytické auto dosáhlo na popraskaném asfaltu rychlosti 150 kilometrů, zabručel: "Vidíš, chlapče, lada je dobré auto, božské auto!"
Rusové své lady považují za součást národní identity

Rusové své lady považují za součást národní identity | foto: Jan Rybář, MF DNES

O ladě (či žigulu, žigulíku, jak se toto auto jmenovalo dříve) se prostě nežertuje – je to jeden ze symbolů Ruska. A osudy auta a země jsou propojené.

Nyní jsou lada i Rusko v krizi. A nad Toľjatti, městem aut, se vznáší strach, nervozita, vztek. Poprvé po deseti letech nebývalého vzestupu putinovského Ruska totiž není jasné, co bude zítra.

"Nu ano, krize je všude kolem. Říkají to v televizi, tak to musí být pravda!" tvrdí Nikolaj, dělník ze stotisícové armády zaměstnanců Avtovazu, jedné z největších automobilek na světě.

Závody Lada v Toľjatti

Stojí před nekonečnou kulisou šedivých výrobních hal a pochechtává se nad mou otázkou, co si myslí o celé té krizi. "Ano, máme se nyní hůř, plat mám poloviční, všichni máme strach, ale Rusko je v krizi už tisíc let, co se tím trápit!" pokračuje v mudrování. "Kašlete na krizi, pojeďte se mnou na daču. Půjdeme chytat ryby!" dodává pak, znovu s úsměvem.

Konec světa zatím nepřišel

V několika větách shrnul vše podstatné, politolog by z něj měl radost. Tedy: ekonomické obtíže zasáhly Rusko s nebývalou silou. Rubl se zhroutil, nezaměstnanost stoupá a vláda připouští, že kvůli propadu cen ropy bude mít v budoucnu problém udržet stát v chodu.

Ruská Krize

Ekonomické problémy v uplynulém půlroce nečekaně razantně zbrzdily deset let prosperity spojované s nástupem Vladimira Putina. V mnohém je ruská krize podobná potížím jiných zemí, liší se však v jedné podstatné věci: státní pokladna v minulých letech do značné míry závisela na příjmech z prodeje ropy. Ty se nyní propadly – vloni stál barel 150 dolarů, nyní za něj Rusko dostává třikrát méně. I Kreml oficiálně připouští, že pokud se ceny ropy v dohledné době nezvednou, může mít vláda během několika měsíců vážné problémy. Dosud jí pomáhají obrovské devizové rezervy našetřené v minulých letech, ale ty rychle mizejí. Ministerstvo financí varovalo, že příští rok možná bude muset seškrtat státní výdaje o třetinu, tedy o astronomickou sumu. HDP v prvních třech měsících poklesl o 9,5 procenta, nezaměstnanost se blíží 12 procentům. Z průzkumů mínění vyplývá, že lidé se obávají především rostoucí nezaměstnanosti, v celkovém součtu však zatím věří vládě, že nedopustí opakování hlubokých krizí minulých let. Málokdo se zatím obává vlny protestů či výraznější destabilizace.

Mnohé velké podniky, včetně automobilky Avtovaz ležící na Volze asi tisíc kilometrů od Moskvy, se ocitly na pokraji bankrotu. Ale chaos, krach či konec světa, které mnozí předvídají již více než půl roku, nepřišly. Lidé jsou nervózní, ale nepanikaří.

Mohutný kolos Ruska si dál, byť dýchavičně, razí cestu vpřed.
"Krize, krize, všude krize," káže Pjotr Zolotarjov, místní odborářský boss, tvářící se tak jako všichni odborářští bossové na světě, tedy jako andělský spasitel vedoucí bitvu se zlými imperialisty. Jenže se mu zatím nějak nedaří, čímž dělá ledaskomu kolem radost. "Stávkovat lidé zatím nechtějí. Nemají na to chuť," připouští smutně.

Což je pozoruhodné konstatování – právě při poslední velké krizi v roce 1998 byly stávky a demonstrace na denním pořádku. Novináři nyní do továrny nesmějí – nepouští je tam s konstatováním: "Stavte se za pár měsíců, až bude zase vše jako dřív."

Navštívit továrnu vlastně není nutné – vše je tu lada. Osmisettisícové město Toľjatti tvoří jen nekonečná sídliště přilepená na továrnu. Kdo nepracuje přímo v ní, stejně je na ní více či méně závislý, od prodavaček v potravinách po řidiče autobusů.

A nejen tady: vedení podniku dokonce tvrdí, že v rámci celého Ruska dává obří továrna vydělat či přivydělat dvěma milionům Rusů. Tedy nesmí padnout, dopady by byly katastrofální. "Putin nás nenechá na holičkách," říká Igor, asi dvacetiletý řidič pracující v Avtovazu, a upíjí s kamarády pivo na lavičce v parku.

Poblíž ukazuje do dáli ošuntělá socha Lenina, která nějak přežila všechny ty ruské otřesy minulých let a nyní už nikdo nemá chuť ji odstraňovat. "Jsme pýchou Ruska. Rusko – to je Gagarin, balet a lada," dodává a jeho kumpáni nad pivem rychle přemýšlejí, zda na něco nezapomněl.

"Co hokej? Ten nám také jde!" říká jeho kamarád Vladimir – nedávno přišel o práci v obchodní firmě. Moc mu to nevadí. "Putin nás nedá," opakuje Igorova slova.

Igor, tak jako většina zaměstnanců automobilky, pracuje ve zkráceném režimu: čtyři dny v týdnu po šesti hodinách. Více aut nemá smysl vyrábět, odbyt se dramaticky propadl. Dostává zhruba dvě třetiny platu – v přepočtu kolem šesti tisíc korun. "Lepší než být nezaměstnaný," říká, cucá pivo a v jarním sluníčku se tváří vcelku spokojeně.

Děkabristé dobývají město

Klíčová otázka zní: Přejdou potíže za pár měsíců, či krize povede k dramatické proměně země? "To nejhorší nás ještě čeká, ještě dlouho půjdeme dolů. A těžko říci, co vše nás cestou potká," říká Borislav Grinblat, poslanec městského shromáždění za opoziční hnutí Děkabr, tedy Prosinec.

Tak jako děkabristé v devatenáctém století sní o modernějším, demokratičtějším Rusku. A tady v Toľjatti už vstoupili do historie – zatímco skoro všude jinde téměř všechna místa na radnicích obsadila prokremelská strana Jednotné Rusko, pro děkabristy hlasoval nebývale vysoký počet místních: 25 procent. "Náš program je přitom jednoduchý: říkáme lidem, že se nemá krást a lhát," směje se.

Komunisté v Rusku sní o návratu zašlých časů, na dění v zemi mají však už jen malý vliv

Cizincům často nedochází klíčová nuance ruské krize – přichází po deseti letech, které byly nesporně jedním z nejlepších období ruských dějin. A nyní tedy panují obavy, zda tento "ruský sen" nezmizí jednou provždy.

"Tahle krize, to je dar nebes! Dává nám lekci, vymete nepořádek a stvoří nový začátek," říká Pavel, vysokoškolský učitel, který přijel z Moskvy "do provincie" na návštěvu známých. V baru, který je kvůli krizi poloprázdný, spokojeně sleduje hokej a občas s gustem zabředne do hlubokomyslných úvah o ruské minulosti a budoucnosti.

Rusové se děsí krize

Skončilo desetiletí blahobytu, které nemělo obdoby

"Dnes je každý druhý taxikář v Moskvě vyhozený bankéř, který si dříve myslel, že může donekonečna brát peníze za nic. A tak to má být," dodává a tváří se trochu jako Tolstoj.

Všemocných vládců Kremlu si však váží. "Mají vše pevně v rukou, a tak to také má být," tvrdí rezolutně. Ale co když, ptám se, Putin třeba spadne ze schodů či z koně a nahradí ho někdo tvrdší, fanatičtější? Krize vždy v Rusku zamíchaly kartami...

Dívá se na mě jako na blázna. "Putin nikdy z koně nespadne!" huláká, až se lidé u okolních stolů otáčejí. Tolstojovská debata končí, mířím do hotelu, do příšeří panelových domů. "Putin z koně nikdy nespadne!" zní dál barem.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...