(ilustrační snímek) | foto: AP

Německý úřad vypátral pět dozorců z Buchenwaldu, starce čeká vyšetřování

  • 75
Německá centrála pro objasňování nacistických zločinů v Ludwigsburgu vypátrala další podezřelé. Státní zastupitelství na základě podkladů úřadu zahájilo v Erfurtu vyšetřování pěti bývalých dozorců SS v koncentračním táboře Buchenwald.

Mluvčí státního zastupitelství to ve středu uvedl na dotaz agentury DPA. Muži ve věku 92 až 96 let jsou podezřelí, že napomáhali ke smrti jiných. Nyní žijí ve spolkových zemích Durynsko, Berlín, Bádensko-Württembersko, Bavorsko a v Porýní, řekl mluvčí ludwigsburgské centrály Jens Rommel. Čtyři z obviněných působili v Buchenwaldu v letech 1944 a 1945.

V Německu se v posledních letech konaly možná poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídali členové personálu nacistických vyhlazovacích táborů.

Dozorce z Osvětimi může jít do vězení, i když mu je 96 let, rozhodl soud

Koncem minulého roku ústavní soud potvrdil, že do vězení musí nastoupit bývalý esesman z Osvětimi Oskar Gröning. Šestadevadesátiletý muž si má odpykat čtyřletý trest za napomáhání k vraždám nejméně 300 000 Židů.

Předloni začal proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem, také šestadevadesátiletým, který byl obviněn z 3 681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor. Loni v září ale soud v severoněmeckém Neubrandenburgu oznámil, že Zafke už není schopen sledovat soudní proces, neboť trpí demencí.

Další dva odsouzení devadesátníci z nedávné doby, John Demjanjuk a Reinhold Hanning, mezitím zemřeli.

Buchenwald byl jedním z největších koncentračních táborů na území Německa. Od roku 1937 do dubna 1945 bylo v Buchenwaldu a 139 přidružených táborech vězněno téměř 280 000 lidí, z nichž 56 000 zemřelo nebo bylo zabito.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video