Nucení dělníci z Francie po osvobození.

Nucení dělníci z Francie po osvobození. | foto: ©NIOD institute for war, holocaust and genocide studies

Složky milionů obětí nacismu jsou nově online, včetně Peroutky či Poláčka

  • 5
Mezinárodní archiv v Arolsenu zveřejnil dokumenty s informacemi o více než deseti milionech lidí pronásledovaných nacistickým režimem. Cílem jejich zpřístupnění je udržovat vzpomínky na oběti holokaustu naživu. Prohlížet lze také složky týkající se mnoha československých občanů, například Ferdinanda Peroutky nebo Karla Poláčka.

Stačí jen několikrát kliknout a na obrazovce počítače se objeví zažloutlá ručně kreslená mapa s nápisem „registrace hrobu“, která zobrazuje místo posledního odpočinku třiatřicetiletého Francouze pronásledovaného nacisty.

Toto je jen jeden z více než 850 tisíc dokumentů o nacistických obětech, které minulý týden zveřejnily Arolsenské archivy, které se specializují na nacistickou perzekuci. Dokumentace je dostupná online, zdarma a pro všechny.

„Zveřejnili jsme složky až nyní, protože máme konečně index. Můžete hledat a najít jméno, které je zapsané v jednom z těchto dokumentů. Předtím něco takového nebylo možné,“ popisuje ředitelka archivu Floriane Azoulayová pro německou stanici Deutsche Welle.

V dokumentech je uvedeno více než deset milionů lidí. Mnozí z nich skončili v koncentračních táborech, na pochodech smrti nebo v táborech nucené práce. 

Archiv umožňuje i přístup k dokumentům československých občanů, kteří se stali oběťmi nacismu. Na internetu lze například dohledat dokumentaci spisovatele Karla Poláčka, publicisty Ferdinanda Peroutky, dirigenta Karla Ančerla, malíře Josefa Čapka a mnoha dalších Čechoslováků. 

Mezi zveřejněnými archiváliemi jsou také dokumenty týkající se československých...
Mezi zveřejněnými archiváliemi jsou také dokumenty týkající se československých...
Mezi zveřejněnými archiváliemi jsou také dokumenty týkající se československých...

Archiv sídlí v německém Bad Arolsenu a obsahuje nejobsáhlejší sbírku souborů o obětech a přeživších nacistického pronásledování na světě. Přístup k archivu byl z důvodu ochrany osobních údajů po desetiletí značně omezen, instituce se ale v posledních letech snaží zpřístupnit sbírku všem.

Nově zveřejněná řada dokumentů pochází z americké okupační zóny v jižním Německu, která byla po druhé světové válce největší oblastí obsazenou spojenci. Přestože se nacisté na konci války pokusili důkazy o svých zločinech zničit, záznamy německých úřadů, policie a dalších institucí se zachovaly. 

Lidé po letech nacházejí informace o svých milovaných

Spojenecké síly se snažily po válce nejen dokumentovat zločiny, ale také najít pohřešované lidi. Proto nařídily německým úřadům, aby vyplnily formuláře s podrobnostmi o jménech cizinců, německých Židů nebo lidí bez státní příslušnosti, kteří byli na těchto úřadech registrováni. 

Nepřežili vlak hrůzy a pochod smrti, 600 obětí je pohřbeno v Tachově

Úředníci museli poskytnout také detaily o pohřebních místech a označit je na mapách. „Často neznáme jména pohřbených obětí, ale známe jejich národnost,“ říká Azoulayová, podle níž archiv zaznamenal od zveřejnění dokumentů řadu nadšených ohlasů a děkovných vzkazů.

Minulý týden webové stránky archivu zaznamenaly čtyřnásobně více návštěvníků než běžně. Lidé si nejčastěji hledají informace o svých příbuzných. „V mnoha případech se dozví něco nového o osudu milovaného člověka. Je v tom hodně emocí. Lidé jsou nám vděční,“ uzavírá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Deutsche Welle

Nejlepší videa na Revue