Na únos syna prezidenta Kováče dohlížel sám Lexa

B r a t i s l a v a (Od našeho zpravodaje) - Slovenská informační služba (SIS) se v období vlády Vladimíra Mečiara proměnila v organizaci, která se dopouštěla těžkých zločinů všeho druhu. Z původně utajené zprávy nového šéfa SIS Vladimíra Mitra o činnosti SIS, která včera pronikla na veřejnost v plném znění, plyne, že SIS pracovala proti občanům vlastní země, kryla a spolupodílela se na organizovaném zločinu a podvratnými akcemi se pokoušela komplikovat sousedním zemím včetně České republiky integraci do NATO.
Hned po Lexově nástupu do SIS se jedním z jejích hlavních úkolů stalo odstranění tehdejšího prezidenta Michala Kováče. "Už 26. května 1995 nabídl ředitel SIS premiéru Mečiarovi tři varianty odstranění prezidenta," uvádí se ve zprávě. Existenci této analýzy potvrdil i exprezident Kováč, který ji tehdy získal od lidí z SIS, kteří byli vůči němu loajální. "Věděl jsem o tom, ale netušil jsem, že se odhodlají k únosu syna," říká Kováč.
V létě roku 1995 SIS mladého Kováče, který tenkrát čelil mezinárodnímu zatykači kvůli podvodu v obchodech se společností Technopol, unesla do Rakouska v naději, že tam bude zatčen, a jeho otec tím diskreditován. "Únos řídil náměstek ředitele SIS Svěchota a osobně na něj dohlížel ředitel Ivan Lexa.
Ten se v den únosu, tedy 31. srpna 1995, zdržoval v objektu SIS poblíž rakousko-slovenské hranice," uvádí zpráva. Zpráva dále říká, že k únosu Kováče se SIS odhodlala poté, co jeho otec odmítl nabídky lukrativních privatizací, které mu SIS výměnou za abdikaci nabízela.
Podle Mitrovy zprávy se SIS pokoušela vyvolávat ve společnosti protizápadní nálady a diverzními akcemi v sousedních zemích ztěžovat jejich integraci do NATO. "Operace Omega měla ve střední Evropě vyvolat dojem, že Spojené státy protežují Maďarsko na úkor ostatních. Akce Most měla vyvolat nedůvěru Rakouska vůči Německu.
Operace Neutron měla v ČR vyvolat diskusi ohledně integrace do NATO.
Cílem akce Dežo byla aktivace českých neofašistických skupin s cílem vyvolat v zemi rasistické skandály namířené proti Romům, a zabránit tak přijetí země do NATO. Operace Východ měla za cíl přesvědčit co nejvíce občanů Slovenska o potřebě návratu země do sféry ruského vlivu a vykreslit optimistickou perspektivu takové budoucnosti," uvádí Mitrova zpráva.
Za vlády Mečiara se SIS zabývala monitorováním všech osob a institucí, které jakýmkoli způsobem kritizovaly vládu. "Extrémem, který dokazuje, že SIS sledovala veškeré občanské aktivity, je spis s názvem Aktivity Slovenské rady rodičovských sdružení," uvádí zpráva.
Mitro ve své zprávě také uvedl, že nemusí být kompletní, protože po volební porážce Vladimíra Mečiara docházelo v prostředí tajné služby k hromadné skartaci dokumentů. "Jen údaje od 20. října 1998 uvádějí, že bylo skartováno celkem 271 zpravodajských spisů. Jde především o spisy týkající se organizovaného zločinu, drog, nelegálního prodeje zbraní, radioaktivních látek, korupce a finančních podvodů," uvádí zpráva.
Nový šéf SIS, který zprávu přečetl na neveřejné schůzi parlamentu, konstatoval, že nelze vyloučit existenci paralelní tajné služby, jejíž členové se rekrutují z řad bývalých agentů SIS. Po nástupu Mitra do funkce odešlo celkem 128 agentů a disponují zbraněmi, legalizačními doklady, zpravodajskou technikou a značnými finančními prostředky, které lidé z SIS v minulosti získávali ze svých nelegálních aktivit a ve spolupráci s podsvětím.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video