Útočník zastřelil na škole v americkém Oregonu devět lidí, Obama zuří

  • 622
Na vyšší odborné škole v americkém Oregonu se ve čtvrtek střílelo. Šestadvacetiletý útočník zabil devět lidí, dalších sedm zranil. Okresní šerif oznámil, že střelec zemřel při přestřelce s policií. Prezident Obama v emotivním projevu vyzval ke zpřísnění přístupu ke zbraním vyšinutým střelcům.

Podle policejních zdrojů amerických televizí byl pachatelem Chris Harper Mercer.

Muž střílel na vyšší odborné škole Umpqua ve městě Roseburg, které se nachází v oregonském okrese Douglas County. Původní informace o počtu obětí se rozcházely, hovořilo se až o 13 mrtvých a dvaceti zraněných.

Okresní šerif John Hanlin uvedl, že útočník zemřel při přestřelce s policií. Žádný z policistů podle něj nebyl zraněn.

Policie stále pátrá po motivu útočníka, který hodinu a půl před polednem místního času (19:30 SELČ) rozpoutal střelbu v jedné z budov a pak přešel do další. Mrtvé a zraněné policie našla v nejméně dvou učebnách.

Vyšetřovatelé vyslýchají lidi, kteří byli s Mercerem v kontaktu den před tragédií, kdy se údajně s krvavými plány svěřoval na sociálních sítích.

Osmnáctiletá Kortney Mooreová byla zrovna na lekci psaní, když prý oknem proletěla kulka a trefila učitele do hlavy. Pak podle ní vešel střelec a všem řekl, ať si lehnou na podlahu. Potom je vyzval, aby vstali a přiznali, k jaké víře se hlásí.

Další ze studentů Brady Winder se na Facebooku svěřil, že byl ve vedlejší místnosti, odkud se mu podařilo utéci. „Běžel jsem dolů z kopce, k okraji kampusu, a čekal. Mluvil jsem se studentem z učebny, kde se to stalo, a podle něj téměř všechny v té místnosti zastřelil člověk, který měl čtyři zbraně... Ještě pořád se třesu,“ napsal.

Jedna ze zraněných žen byla podle televize NBC postřelena do hrudníku. Dva lidé zemřeli při převozu do nemocnice v Roseburgu. Záchranná služba na Twitteru uvedla, že do nemocnice převezla „mnoho obětí střelby“.

Kampus školy prohledají psovodi i FBI

Student medicíny Kenny Ungerman televizi NBC popsal, že stál na chodbě, když uslyšel výstřel. „Znělo to jako jednoruční zbraň. Nebylo to dostatečně hlasité, aby to byla útočná puška. Potom jsem venku uviděl chlápka s pistolí - měl na sobě džíny a tričko. Šel směrem k budově a pak v ní zmizel,“ popsal. Ungerman poté slyšel ostatní studenty, jak utíkají a křičí, že muž má zbraň a střílí.

„Když jsme přijeli, našli jsme mnoho pacientů v různých třídách. Na místě byla policie a střelce zneškodnila,“ popsal velitel požárního sboru Ray Shoulfer. Na místo podle něj dorazili i zástupci Úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny spolu s psovody, aby zajistili případné výbušniny, pouzdra na zbraně a střelivo. Na cestě je také FBI.

Kampus školy je nyní uzavřen, policie důrazně varovala, aby se lidé k oblasti nepřibližovali.

01.října 2015 v 19:44, příspěvek archivován: 01.října 2015 v 20:45

Active shooter at UCC. Please stay away from the area

Obama: Musíme ztížit vyšinutým střelcům přístup ke zbraním

Prezident Obama v emotivním projevu po střelbě prohlásil, že by Spojené státy měly ztížit vyšinutým střelcům přístup ke zbraním a zařadit se tak mezi ostatní vyspělé země.

„Nejsme jedinou zemí na světě, v níž žijí vyšinutí lidé. Ale jsme jedinou vyspělou zemí, kde každých několik měsíců dojde k podobné masové střelbě,“ uvedl viditělně rozhněvaný šéf Bílého domu, podle něhož se již Američané stávají vůči podobným tragédiím netečnými.

Na vyšší odborné škole v Roseburgu asi 400 kilometrů jižně od Portlandu studuje 3 300 studentů denního studia a 16 000 studentů dálkového studia. Vyučování škola zahájila v roce 1961.

V USA v poslední době rezonuje debata o větší kontrole zbraní. Střelba na veřejných místech není v zemi nijak výjimečná. V červenci zastřelil osmapadesátiletý muž v kině v Louisianě dva lidi, poté zbraň obrátil proti sobě (psali jsme zde). Pozornost upoutal také případ jednadvacetiletého Dylanna Roofa, který v červnu v černošském kostele v Charlestonu v Jižní Karolíně zabil devět lidí (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue