Ulice před vládními budovami v Oslu je po výbuchu bomby poseta krvavými skvrnami.

Ulice před vládními budovami v Oslu je po výbuchu bomby poseta krvavými skvrnami. | foto: AP

Na ulicích leželi lidé v kalužích krve, říkají svědci výbuchu v Oslu

  • 2
Páteční výbuch bomby v Oslu, který poničil několik norských vládních budov, si vyžádal několik desítek zraněných. Úřady zatím potvrdily sedm mrtvých. Svědkové mluví o obrovské ráně, po níž viděli ležet lidi v kalužích krve na ulici. Všude podle nich vládne chaos. Jedná se o nejhorší útok v Norsku od druhé světové války.

"Viděl jsem, jak se rozbila okna v budově populárního norského bulvárního deníku a v sídle vlády. Lidé leželi na ulicích v kalužích krve. Všude byly střepy a totální chaos," hlásil z místa výbuchu Ingunn Andersen, reportér norského rádia NRK.

Jeden z obyvatel Osla napsal na Twitter, že měl být před vládními budovami, když bomba vybuchla. "Naštěstí jsem měl zpoždění. Mohl jsem být mrtvý," svěřil se uživatel finansakrobat.

Turistka Siv Hartvigsen v době výbuchu nakupovala v centru Eger Torget, které sídlí přímo nad norským parlamentem. "Najednou jsme uslyšeli obrovskou ránu. Celá budova se chvíli třásla. Okna se vysypala a začal zvonit alarm. Museli jsme rychle vyběhnout ven," řekla BBC.

Když Brit Ben McPherson uslyšel ránu, jako když uhodí blesk, napadlo ho, že se jedná o teroristický útok. "Je to obrovský šok, úplně to zničí nevinnost této země," řekl BBC.

Agentura AP připomněla, že jde o nejhorší útok v Norsku od druhé světové války.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue