Skauti se v opuštěném stavení chtěli skrýt před deštěm. Ilustrační foto

Skauti se v opuštěném stavení chtěli skrýt před deštěm. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na skupinu českých skautů se v Litvě zřítilo opuštěné stavení

  • 15
Na skupinku skautů z Prahy se v neděli nedaleko litevského Kaunasu zřítilo opuštěné stavení. Mládež se v budově chtěla schovat před deštěm. "Dvě děti jsou ve vážném stavu, jejich prognóza na uzdravení je ale dobrá," uvedla česká konzulka.

Podle české konzulky Martiny Heranové utrpělo zranění osm dětí ve věku čtrnáct až osmnáct let. Pád budovy u obce Pakapiu poranil i dvě dvacetileté dívky a jednu dvaadvacetiletou vedoucí. Většinou mají polámané končetiny, někteří i otřesy mozku či lehká poranění hlavy. Jeden člen skupiny skončil se zlomenou pánevní kostí.

"Dvě děti jsou ve vážném stavu, jejich prognóza na uzdravení je ale dobrá," uvedla konzulka s tím, že žádné zranění není takové, že by mladé lidi ohrožovalo na životě. Zranění skauti skončili v okolních nemocnicích, kde stráví minimálně několik dní.

Za mnohými již dorazili rodiče, kteří po poradě s lékaři a pojišťovnami rozhodnou, zda budou jejich potomci doléčeni v Litvě nebo v Česku.

Vedení skautského zájezdu se nyní snaží zajistit okamžitý převoz nezraněných účastníků výletu do Prahy. Celkem se jich do Litvy vydalo asi dvaadvacet až čtyřiadvacet. Ostatní budou převezeni domů, jakmile to jejich zdravotní stav dovolí, uvedla Heranová.

Kaunas, Litva

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video